Article_Top_970x250

Nelson razgovarao s Dodikom o dolasku Schmidta

Fokus moraju biti reforme

Nelson razgovarao s Dodikom o dolasku Schmidta

lip 01, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Američki veleposlanik Eric Nelson danas je razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom (SNSD) o podršci za novog visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta.

Dodik je odavno iskazao svoj stav o novom visokom predstavniku, odbijajući da prihvati imenovanje Schmidta. Kao vjetar u leđa takvoj retorici je i odluka Rusije u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC) da ne podrži imenovanje zamjenika Valentina Inzka.

Američki veleposlanik danas je pak Dodiku pokušao obrazložiti važnost iskazivanja podrške novom visokom predstavniku zbog važne uloge koju OHR i dalje ima u našoj zemlji u implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma, u koji se Dodik zaklinje.

Veleposlanik Nelson je i danas u razgovoru s Dodikom pozvao na fokusiranje na reforme koje će unaprijediti europski put u BiH, poboljšati ekonomiju kako bi naša zemlja što manje zavisila od međunarodne supervizije.

Nelson je naglasio da retorika podjela samo usporava BiH do napretka koji koristi svim građanima ove zemlje.

Podsjetimo, politički predstavnici iz Republike Srpske sutra odlaze u Srbiju kod predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića na konzultacije povodom imenovanja Schmidta za novog visokog predstavnika, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba