StoryEditor

Nelson: Nema paralele između BiH i Kosova

Piše D  /  07.03.2019., 02:03h

Novinari su Nelsona pitali koliko će se njegova politika razlikovati od politike bivše američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack. On je odgovorio i da su SAD u kontinuitetu opredjeljene za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, prenosi Klix.ba.

"Imate naša kontinuirana nastojanja za rad na sigurnosti i prosperitetu ove zemlje. Nadam se da ću imati nove razgovore s liderima BiH i da će partnerstvo napredovati", rekao je Nelson. 

Što se tiče odnosa Kosova i Srbije, odnosno priča o razgraničenju, i eventualnom utjecaju na BiH, Nelson je kazao kako se odnosi Srbije i Kosova ne mogu dovoditi ni u kojem slučaju s BiH. 

"Stav je SAD-a je jasan i on glasi: Nema nikakve paralele između pregovora Srbije i Kosova i BiH. Neke sličnosti postoje, a tiče se onoga što je potrebno regiji. To je politička hrabrost i vizija da se prave važni kompromisi kako bi se poboljšala sigurnost cijele regije. To tražimo i u BiH, ali to uvijek mora uvažavati teritorijalni integritet u suverenitet BiH", rekao je Nelson. 

Na pitanje o utjecaju Rusije i Kine na regiju, Nelson je odgovorio kako se negativan utjecaj Rusiji u regiji, odnosno na pokušajima destabiliziranja, vidi na primjeru Crne Gore. 

"To dožvljavamo jako ozbiljno i vrlo ozbiljno radimo na tome da pošaljemo pravu poruku i suprotstavimo se tome. SAD su istinski prijatelj BiH. Rusija je važan partner SAD-u u Vijeću za provedbu mira (PIC) i moramo se dogovarati s putem BiH ka naprijed, a taj put naprijed koji podržavaju svi građani zemlje je integracija u uvroatlantske institucije", kazao je Nelson. 

Novinari su pitali Nelsona i za osporavanje reforme obrane u režiji Milorada Dodika i generalnim aktiviranjem MAP-a, a on je odgovorio kako vjeruje da u BiH postoji jasan konsenzus kada je riječ o partnerstvu sa NATO-om.

"Znam da postoje važni razgovori koji se vode s formiranjem vlasti. Puno je važnih pitanja. Mislim da postoji prostora za dogovor. Vrlo je jasno da su interesi SAD-a i NATO-a zaštita mira u BiH. Predsjednik Dodik rekao mi je da je zahvalan SAD-u na okončanju rata i uspostavi mira u BiH. To je važno postignuće i nešto što zajedno trebamo održavati i unaprjeđivati", zaključio je Nelson.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:46