StoryEditor

Nelegalan i ispolitizirani SIP je sam po sebi prepreka izbornim aktivnostima

Piše D  /  21.05.2020., 01:05h

Podsjećamo, Komisija za odabir članova SIP-a ukazala je na kršenje zakonskih propisa i nepoštivanje procedura pri njihovom odabiru.

Svjedoci smo u čijoj režiji je prošlo imenovanje novih članova u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Pozivati na odgovornost, a biti izravni sudionik takvih nelegalnih radnji, predstavlja obmanu društva i cjelokupne javnosti. Samoprozvani legalisti bez imalo političkog skrupula prekršili su apsolutno sva zakonska pravila i očigledno da za iste nema ništa sporno.

Ponavljamo, duboko ispolitizirana i nelegalna institucija ne može biti jamac ni demokratskog održavanja izbora, niti implementacije istih. Sve nabrojane stavke nužni su preduvjeti da bi demokratski institut izbornog procesa bio provediv. Zagovarati legalizam, a grubo kršiti sve procedure predstavlja licemjerje i neodgovornost prema državnim institucijama i tijelima koja moraju biti brana nelegalnim radnjama.

HDZ BiH neće dopustiti da se izborni procesi pretvore u lakrdiju od strane političkih stranaka i sudionika koji na dnevnoj bazi ruše ustavni poredak, krše zakonske odredbe i usput nađu vremena za dijeljenje lažnih lekcija o demokraciji i institutu izbora. Pozivamo iste sudionike da se iskaže politička volja da institucija SIP-a ima svoje zakonsko uporište koje će biti neovisno od bilo kakvih utjecaja i ucjena te time osiguramo demokratske, zakonski utemeljene i transparentne izbore, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:11