StoryEditor

Nela Sršen: "Na ljeto je propuštena prilika, ovi neredi su uvod u lockdown..."

Piše D  /  29.10.2020., 08:10h

Ovi prosvjedi, to su grupe koje organiziraju razni slojevi, organizirani kriminal, ekstremni desničari, njihova tematika je negacionizam, žele stvoriti opoziciju vladi", kazala je o nasilnim prosvjedima protiv mjera u Italiji.

"To nema veze s onim mirnijim manifestacijama koje možda niste vidjeli. Ovo je način stvaranja nereda. U ovom trenutku ovo djeluje kao preludij za lockdown. Ovo je veliki izazov za vladu da štiti ekonomiju kao da ne postoji pandemija i da napadne pandemiju kao da ne postoji ekonomija. Nema magičnog recepta", kazala je Sršen.

"Ovo u Italiji je izazvalo veliku buru jer ovo nisu dovoljne restriktivne mjere s obzirom na eksponencijalni broj. Veliki dio znanstvenika kritizira vladu da s obzirom na velike brojke, svaki dan je novi rekord", kazala je.

"Jučer sam diskutirala s jednim svjetskim virologom, pitala sam ga čemu izjava o tome da 90 posto osoba koje su pozitivne nisu bolesne i ne moraju biti zarazne", kazala je Sršen koja smatra da to nije dobar pristup.

Pa objašnjava.

"Ja ne govorim kao liječnik nego jedan od milijuna stanovnika. Pa ako negdje čujem da ako sam pozitivna, a ne moram biti zarazna, daje mi pravo da radim što želim raditi", kaže liječnica.

Kaže da je na ljeto propuštena prilika

Smatra da treba slušati epidemiologe te dodaje da je ovo ljeto propuštena prilika.

"Bili simpatični ili antipatični, epidemiolozi nam daju upute. Virus nema krila, putuje zajedno s nama", kaže.

"Mi smo imali jedinstvenu priliku ovo ljeto da suzbijemo virus, sveli smo ga gotovo na nulu, naboj virusa se smanjio. Nismo puno napravili. Neke pokrajine su radile cijelo ljeto na investiranju u bolničke kapacitete. U pokrajini Veneto postigli smo veliki potencijalni kapacitet, to ljudima daje sigurnost", kaže.

Kaže da se u Italiji povećao broj mlađih osoba u bolnicama.

"Magični recept ne postoji, ovo je veliki izazov za vladu, mislim da je u Italiji preludij za još jedan lockdown", kaže.

"Vidjeli smo te dramatične scene koje smo preživjeli, to je bila lekcija i iskustvo. Puno se naučilo, bolje se radi dijagnostika, apliciraju se protokoli za terapiju. Što se tiče organizacije ovo ljeto, neke pokrajine nisu davale toliko važnosti, ljeto smo proživjeli s velikom dozom ležernosti, nismo nosili maske. Virus je cijelo vrijeme cirkulirao", kaže Sršen.

"Ima pokrajina koje se nažalost nisu dobro organizirale", kaže i dodaje da se pokrajina Veneto cijelo vrijeme pripremala.

"Ako narod ne može razviti svijest, a nisu ni oni krivi. Bombardirani su infodemijom. Zarazan je strah. S jedne strane držimo ljude u strahu, a onda imamo negacioniste i pseudoznanstvenike", kaže Sršen.

O stanju u Hrvatskoj

Sršen se osvrnula i na stanje u Hrvatskoj.

"Hrvatska je možda i prva u Europi koja je uvela restriktivne mjere kad nije imala toliko pacijenata, to je bio odličan pristup. Stalno očekujemo od epidemiologa neku soluciju, moramo kazati što smo mi napravili. Jedno je kad smo gledali tisuće mrtvih u Italiji, to su iskustva. Maska je postala dio mene. Ne postavljam pitanje treba li je nositi. Maska se nosi i stop. Ne ovisi o Stožeru,Stožer radi svoj posao. Bili oni nama simpatični ili antipatični, nebitno. Umjesto da slušamo tisuće znanstvenika, moramo slušati Stožer. Što je više pozitivnih, veća je vjerojatnost da se zaraze stariji i poveća smrtnost. Moramo prvo biti odgovorni mi pa će onda biti odgovorni drugi. Ti liječnici iz Dubrave obitelj ne vide mjesecima, rade po 20 sati dnevno. Govorimo o kolapsu zdravstvenog sustava i upiremo prstom u vladu. Počnimo od sebe", rekla je Nela Sršen, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:19