StoryEditor
šume u BiH prepune

Nekoliko građana otrovalo se gljivama u dva bh. grada: ‘Samo 20 do 30 grama otrovnih gljiva može dovesti do otkazivanja organa i smrti‘

Piše desk  /  06.10.2022., 08:39h

Povraćanje, grčevi, dijareja, pospanost, halucinacije - prvi su simptomi trovanja gljivama koji se jave u roku tri sata od konzumiranja

Trovanje gljivama registrirano je ovih dana u Banjoj Luci i Doboju. Četvero pacijenata je s blažim simptomima, dok su dva pacijenta na UKC-u.

Stručnjaci upozoravaju - gljive trebaju brati samo oni koji ih dobro poznaju. Zbog povoljnih meteoroloških prilika šume u BiH prepune su gljiva, među kojima je u ovom razdoblju najviše otrovnica. Neiskusni berači najčešće jestivu rujnicu ili rudnjaču zamijene s otrovnom - muharom. To je bio i uzrok trovanja u Doboju.

"U službi hitne pomoći Doboj bilo je više slučajeva trovanja, od kojih jedan teži, gdje su se otrovale majka i kćerka. One su zbrinute u dobojskoj bolnici, a dobili smo informaciju da su sada dobro", rekla je liječnica u Hitnoj pomoći Doboj Zorica Malinović.

Četiri lakša slučaja trovanja gljivama dogodila su se i u Banjoj Luci. Povraćanje, grčevi, dijareja, pospanost, halucinacije - prvi su simptomi trovanja gljivama koji se jave u roku tri sata od konzumiranja.

Nada Banjac, načelnica Hitne službe Banje Luke, ističe da se pri prvim znacima trovanja preporuča izazvati povraćanje i isprazniti želudac.

"Za nadraživanje se može popiti i mlaka - slana voda. I odmah se javiti liječniku. Bitno da se jave, pogotovo, ako se tegobe javljaju nakon šest sati", naglasila je Banjac.

I zato gljive kupujmo od iskusnih berača iako zlatno pravilo za branje ne postoji. Najsmrtonosnije na našim prostorima su pupavke - crvene, zelene i bijele.

Gljivar Roman Ostojić tvrdi da su 99 posto otrovnih gljiva koje su smrtonosne s donje strane bijele - imaju bijele listiće i bijele stabiljkice, prenosi RTRS.

Profesor biologije gljiva Svjetlana Lolić ističe da se trenutno aktualni divlji šampinjoni vrlo često miješaju s bijelom pupavkom, koja je jedna od tri najsmrtonosnije.

"Samo 20 do 30 grama otrovnih gljiva može dovesti do otkazivanja organa i smrti", pojasnila je Lolićeva.

Inspekcijski organi vrše kontrolu prodaje gljiva na tržnicama, a berači, otkupljivači i kupci bi trebali dobro poznavati ono što beru, kupuju i jedu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:05