StoryEditor
Hans Abich

Nekadašnji šef njemačke javne televizije u mladosti širio nacističku propagandu?

Piše hina  /  29.04.2023., 13:06h

Bivši ravnatelj programa njemačke javne nacionalne televizije ARD možda je imao znatno veću ulogu u proizvodnji nacističke propagande nego što je priznao za svoga života, ukazuju podaci istrage objavljeni danas.

Hans Abich, suprotno njegovim tvrdnjama, "radio je za (nacističko) ministarstvo propagande i za časopise studentskog tijela koje je prenosilo ideologiju tog vremena", objavio je ARD nakon što je naručio istragu karijere bivšeg ravnatelja.

"Međutim, ne može se dokazati da je on sam slijedio ovu ideologiju", dodali su iz ARD-a, istaknuvši da je Abich, koji je rođen 1918., a preminuo 2003., iznio lažne tvrdnje o svojim aktivnostima u doba nacizma.

"Bio je dio stupa nacističkog režima"

Prema rezultatima istrage, Abich se u svojim srednjim 20-im godinama nije visoko uspeo u strukturama nacističke stranke NSDAP koja je vladala Njemačkom između 1933. i 1945. No, "ipak je bio dio stupa nacističkog režima koji je promovirao fašističku ideologiju".

Abich je bio šef Radio Bremena od 1968. do 1973., a potom ravnatelj programa ARD-a do 1978. Istragu je potaknuo članak objavljen 2021. u novinama Die Zeit, koji je u sumnju doveo Abichove navode o njegovoj karijeri.

"Većim dijelom je sakrio svoju ulogu nacističkog publicista, a dijelom je lagao o svom članstvu u NSDAP-u", rekao je Thomas Birkner iz Sveučilišta u Salzburgu, čiji je tim proveo istraživanje za ARD.

ARD je udruženje regionalnih javnih radiotelevizijskih servisa, koje je osnovano 1950. kako bi predstavljalo nov, poslijeratni i decentraliziran način emitiranja u Zapadnoj Njemačkoj.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 11:31