StoryEditor
MILETIĆ NA N1:

“Neka EU kaže ako ima problem s većinskim muslimanskim stanovništvom u BiH”

Piše desk  /  21.06.2022., 07:44h

Narodni europski savez i nedavno osnovani Pokret za nove generacije u ponedjeljak su potpisali sporazum o suradnji. Zlatko Miletić, izaslanik u Domu naroda, i Jasmin Emrić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 kazali su nešto više u vezi s ovim sporazumom. Osvrnuli su se i na nedavno održani sastanaka političkih lidera iz BiH u Bruxellesu.

Je li ovo nova stranka ili tek koalicija?

Emrić: Ovo je koalicija na državnoj razini, potpisali smo sporazum s 12 tematskih cjelina. Smatramo da je to program koji nas spaja i odlučili smo se da zajednički radimo na provođenju tog programa.

Što je zajednička točka ova dva politička subjekta?

Miletić: Mi smo za razliku od većine drugih stranaka ušli u koaliciju prije izbora, što znači da nismo kalkulirali. Željeli smo, između ostalog, pokazati svim političkim strankama u Sarajevu da možemo surađivati sa strankama čija su sjedišta u drugim gradovima BiH. Mi smo podržali kandidatura Denisa Bećirovića i dobro je što nije striktno iz Sarajeva, on je iz Tuzle.

Mogu li stranke bez nacionalističke retorike privući pažnju glasača?

Miletić: Naše je da probama, uradit ćemo sve što je u našoj moći da tako bude.

Što ste zacrtali kao cilj na izborima?

Emrić: Nama je važno da nakon izbora budemo relevantna politička snaga koja će moći utjecati na provođenje ciljeva iz našeg sporazuma. Besmisleno je da se rasipaju glasovi i mi smo se odlučili za ukrupnjavanje. Većina glasača želi građansku državu, a nacionalna retorika nas je zarobila i zbog toga mladi bježe iz BiH. Ekonomske teme moraju biti u fokusu, ali ne bježimo ni od “teških” tema poput izmjena Izbornog zakona.

Gospodine Miletiću, nisu pomogle vaše najave kaznenih prijava, ali jest Christian Schmidt. Izbora će ipak biti, sredstva osiguranja odlukom visokog predstavnika. Čemu onda institucije BiH?

Miletić: Možda je sam taj čin pomogao Schmidtu da donese odluku. Čekam da Tužiteljstvo BiH uradi svoj posao. Sramno je koliko se mi ponašamo neodgovorno prema građanima. Drago mi je što je reagirao visoki predstavnik.

Ima li smisla da brojni ministri, zastupnici i izaslanici primaju plaću, a da njihov posao završava visoki predstavnik?

Miletić: Visoki predstavnik ne treba za nas raditi, to je naša odgovornost. Prvi naredni put kad građani budu birali neka odaberu tko će njima služiti. Ako misle da su ovi dobri – neka ih opet biraju. Dakle, mnogo toga je i do građana BiH. Posebno bih apelirao na Bosance i Hercegovce izvan države čiju su glasovi presudni.

Prošlog tjedna Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je uputio HDZ, prošao je u Domu naroda. Na redu je Zastupnički dom. Kako gledate na ovo zakonsko rješenje, može li dobiti podršku?

Emrić: Siguran sam da HDZ-ov prijedlog neće dobiti podršku jer većina zastupnika je protiv ovakvog prijedloga zakona.

Spominju se i neki kuferi s novcem koji se nude za dizanje ruku za ovaj Zakon. Ako je to točno, zašto ne reagiraju istražni organi?

Miletić: Spominju se kupovanja, vrte se pare i bilo bi dobro obratiti pažnju šta će se događati. I ako dođe do usvajanja takve vrste zakona on se ne može primijeniti jer je već započeo izborni proces.

Koji je onda cilj HDZ-a?

Miletić: Lakše im je reći strancima da je taj Zakon već prošao određene procedure. Ovaj HDZ-ov prijedlog vrši diskriminaciju Hrvata. Možda Čović očekuje da se mi preselimo na jug da bi imali prava.

Kako komentirate sporazum iz Bruxellesa?

Miletić: Ne sviđa mi se format, dokument kao takav je dobar, ali je metodologija bila površna. Na sastanak pozivate ljude koji su na raznim listama i pod sankcijama. Dodika pozovete u Bruxelles, a on zatim od u Rusiju, jer mu tako daju dodatni legitimitet? Trebali su pozvati SNSD, ali on ne može. Da ne kažem da njih ima profesionalnih kriminalaca i na taj način im dižu rejting.

Da sam bio u pravu govori ova priča o kandidatskom status. Ako gledate logično, Bosna i Hercegovina je trebala imati kandidatski status u odnosu na Moldaviju i Gruziju. Ovdje će napraviti drugi problem. Ako nam zatvorite tu vrstu perspektive, što nam otvarate? Da sutra budemo država Ruske Federacije, da osnujemo neku vehabijsku zajednicu. U Uniji su licemjerni. BiH je uradila mnogo toga više u odnosu na zemlje kojima EU treba dati kandidatski status.

Sad dolazim na onu Orbanovu izjavu (da će EU imati sigurnosni problem ako prihvati dva milijuna muslimana iz BiH). Možda ljudi imaju problem s većinskim muslimanskim stanovništvom u Bosni i Hercegovina, Kosovu i Albaniji. Ali to trebaju tako reći.

Dnevnik.ba

16. srpanj 2024 18:25