Article_Top_970x250

NEK' NIJE DO SDA Sarajlić: BiH je mogla biti daleko uspješnija da nije Dodikove politike

tko je kriv za propast?

NEK' NIJE DO SDA Sarajlić: BiH je mogla biti daleko uspješnija da nije Dodikove politike

svibnja 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bosna i Hercegovina je mogla biti daleko uspješnija i sretnija zemlja da nije politike i retorike Milorada Dodika, mogli smo imati znatno veći broj zaposlenih i bitno bolji životni standard, ocijenio je Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda PS BiH Asim Sarajlić u izjavi za Fenu.

Komentirajući izjavu glasnogovornika SNSD-a Radovana Kovačevića kako „SNSD neće dopustiti da bilo koja institucija donosi bilo koju vrstu odluka dok ne bude formirano Vijeće ministara", kao i tvrdnju da je SDA krivac što „neće doći do toga da se formiraju komisije i da počne sa radom Zastupnički, kao i Dom naroda Parlamenta BiH, te da neće biti izabrana delegacija u Vijeće Europe“, Sarajlić je rekao kako je to ta politika SNSD-a s kojom ima problem već skoro petnaest godina, politika stalnih opstrukcija za koje zatim optužuju druge.

- Dakle, nije krivac SDA, nego SNSD. Ova stranka kroz svo ovo vrijeme opstruira proces pomirenja i proces integracije BiH u EU i NATO, a predsjednik ove stranke svojom zapaljivom retorikom rastjeruje strane ulagače. BiH je mogla biti daleko uspješnija i sretnija zemlja da nije politike i retorike Milorada Dodika, mogli smo imati znatno veći broj zaposlenih i bitno bolji životni standard da ovaj političar nije djelovao kako je djelovao. Najveća žrtva ovakve politike su upravo stanovnici Republike Srpske, ekonomija ovog entiteta kaska za Federacijom i najlošija je u regiji, entitet je prezadužen, mladi masovno odlaze, umirovljenik u RS je najsiromašniji umirovljenik u Europi - kazao je Sarajlić.

Dodaje kako je unatoč svemu navedenom SDA bila spremna, a i sada je, da podrži kandidata iz SNSD-a na poziciji mandatara novog saziva Vijeća ministara, jer ova stranka je izborni pobjednik u RS-u.

- Sve što od njega očekujemo jeste da poštuje Ustav ove zemlje, a to znači da ne nameće volju entiteta državi po pitanjima obrane i međunarodnih odnosa u kojima entitet nije nadležan. Također, podrazumijeva se obaveza da mandatar, odnosno budući premijer mora poštovati vladavinu zakona, dakle svih zakona, odluka i strategija koje je ranije usvojila PS BiH i Predsjedništvo BiH. Ukoliko je mandatar SNSD spreman podržati ove bazične principe, i mi smo spremni već sutra podržati njegovu kandidaturu. Ukoliko nije spreman na to, SNSD-u preostaje da potraži partnere mimo SDA kojima nije problem raditi protiv Ustava i zakona - zaključio je Sarajlić.

Dnevnik.ba