StoryEditor

Neizvjesno održavanje izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

Piše D  /  19.07.2018., 04:07h

Trebalo je da izaslanici razmatraju Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, čiji su predlagači parlamentarci iz reda SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke.

Budući da je zakon već usvojen u Zastupničkom domu, njegovim odobravanjem u Domu naroda bilo bi omogućeno da stupi na snagu.

Iz tog razloga, tijekom navedenih konzultacija, pojedini izaslanici su govorili razne informacije. Među njima je još uvijek neslužbena informacija da je dopredsjedavajući Doma naroda Drago Puzigaća podržao i potpisao tijekom dana zahtjev predsjedavajuće Doma da se Prijedlog zakona o izbornim jedinicama proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes.

Prema važećim propisima, ako dva člana Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH proglase Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH destruktivnim po vitalni interes, onda je potrebna dvotrećinska većina iz svakog kluba naroda da bi se zakon poslao na Ustavni sud FBiH.

S obzirom na to da su zastupnici iz HDZ-a u Klubu Hrvata protiv donošenja navedenog zakona, u ovom Klubu ne postoji dvotrećinska većina, te će zakon, prema predviđanjima, biti oboren.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji, kako navode predlagači, rješava probleme implementacije izbornih rezultata nakon općih izbora u listopadu, a koji je nastao kao rezultat neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:52