Article_Top_970x250

NEBULOZE U novom non-paperu se predviđa formiranje Saveza suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske

nova "kreacija"

NEBULOZE U novom non-paperu se predviđa formiranje Saveza suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske

svibnja 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: BN TV

Prenosimo informacije o nejasnom papiru nebuloznog sadržaja. Objavio ga je BN, a prenijeli pojedini sarajevski mediji. Prema onome što se može iščitati i zaključiti, riječ je o velikoj bošnjačkoj agendi...

I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje nekih novih karata oko uređenja BiH, u javnost je plasiran novi prijedlog iscrtavanja granica na Balkanu, koji je poguban za Republiku Srpsku, piše BN televizija koja prenosi detalje ovog neslužbenog dokumenta.

BN televizija navodi kako smo zatrpani “non-paperima”, neslužbenim dokumentima o prekrajanju zapadnog Balkana, s akcentom na Bosnu i Hercegovinu. Igra “non-paperima” može se pretvoriti u opasnu rabotu, “igru s vatrom” i biti povod nekog novog insceniranog oružanog sukoba.

I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje novih karata oko uređenja BiH, u javnost je plasiran novi prijedlog iscrtavanja granica na Balkanu, koji je poguban po Republiku Srpsku, piše portal spomenute televizije.

Po tom, kako navode, strašnom i najgorem scenariju, Republika Srpska ne bi postojala.

Prijedlog nazvan “Non-paper za novu BiH, Savez suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske”, dostavljen je na adrese svih značajnih institucija, političkih stranaka, osoba i medija Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ovaj “non-paper” je smjernica je da se Bosna i Hercegovina udruži u jednu državnu cjelinu, odnosno u jedan “Savez suverenih nezavisnih država Bosne i Hrvatske”.

“Bosna i Hrvatska su ekonomski, kulturno, povijesno itekako vezani. Stoga, ako treba, može se to navesti i dokazati na desetke i stotine pisanih stranica kao prilog”, navodi se u tom dokumentu i dodaje da bi bilo sve transparentno i demokratski, od ideje do realizacije. Za stvaranje Saveza BiH predlaže se sljedeće:

image

– Referendum građana u Hrvatskoj s tekstom:

”Jeste li za stvaranje Saveza suverenih i nedjeljivih država Bosne i Hrvatske?”

– Referendum građana u Bosni i Hercegovini s tekstom:

1. Jeste li za ukidanje DMS-a (Daytonskog mirovnog sporazuma), proglašenje istog ništavnim i vraćanje Ustava Republike BiH?

2. Jeste li za stvaranje Saveza suverenih i nedjeljivih država Bosne i Hrvatske?

Savez suverenih država Bosne i Hrvatske bio bi na temeljima antifašističkog opredjeljenja, imali bi svoje državne organe saveznu skupštinu, predsjednika i zamjenika predsjednika Savezne države BiH, saveznu vladu, saveznu vojsku, saveznu policiju, što bi se sve drugo definiralo i riješilo kroz savezni ustav BiH.

Uloga i značaj Saveza za Bosnu

Koja pitanja se rješavaju kada je u pitanju Bosna (BiH)

– Bosna bi po automatizmu ušla u EU i NATO

– Pod automatizmom ”i Hercegovina” se briše iz tisućugodišnjeg naziva države Bosna

– S tim bi se u potpunosti ukinula klauzula iz vlasti i dominacije “konstitutivni narodi”.

– Nestali bi entiteti, županije i tri vjerske nacije, a bila bi jedna, bosanska nacija prema tisućugodišnjem nazivu države Bosne.

– Što znači da su Bosanci svi građani Bosne bez obzira na bilo čije konfesionalno ili neko drugo opredjeljenje.

– Bosna bi postala građanska sekularna država ravnopravnih građana i državljana Bosne.

– Apsolutna vjerska sloboda i svaka druga sloboda u promicanju kulturno-povijesnih vrijednosti kroz zajamčeno prisustvo i kulturnu promociju i djelovanje nacionalnih manjina.

– U Bosni bi zakonski i temeljni bio državotvorni jezik bosanski, uz prisustvo jezika i sloboda o nacionalnim manjinama u Bosni.

image

Prema procjeni istraživačkog tima, na referendum u Bosni i Hrvatskoj bi izašlo i glasalo između 60 i 70 posto građana, a svoj glas “za” bi dalo između 85 i 90 posto građana.

Stoga imate obavezu prema građanima, pokrenite ovu našu inicijativu kako bi uspostavili trajan mir i funkcionalnu građansku državnu zajednicu i kako bi se jednom zauvijek prekinulo rušenje države Bosne prema etničko-vjerskim principima i njihovim kolaboracijskim i secesionističkim snagama koje djeluju u svom rušilačkom pohodu prema Bosni izvana.

Bosna ne može opstati u ovakvim konstelacijskim odnosima režima i konstitutivne vlasti.

Pokušajte zajedno s građanima promijeniti stanje u ovoj državi”, navodi se u tom papiru i dodaje da je vrijeme za drastične promjene.

Ovaj prijedlog potpisuje Senad Bajrić iz Bihaća u ime 10 općinskih organizacija, koje čine Savez organizatora otpora za Bosansku krajinu.

Na ovaj prijedlog za sada nema reakcija iz BiH, ali ni iz Republike Srpske, koja je ovim prijedlogom praktično izbrisana i poništena, piše BN televizija

Dnevnik.ba