StoryEditor
raspudić u saboru:

"Ne znam jeste li vi u HDZ-u svjesni postojećeg stanja i katastrofalne štete za Hrvate u BiH ako se nastavi ovaj trend..."

Piše desk  /  08.06.2022., 12:42h

Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta, u srijedu je u Hrvatskom saboru govorio o stanju u BiH, odnosno o (ne)izmjenama Izbornog zakona prozivajući pritom "tihu diplomaciju", premijera Andreja Plenkovića i HDZ-ovu Vladu.

"Prije šest godina na snagu je stupila odluka suda BiH u predmetu Ljubić, a kojim se Bošnjacima zabranjuje da Hrvatima biraju političke predstavnike. Iste godine, Andrej Plenković postao je predsjednik Vlade", kaže Raspudić na početku dodajući da je zbog toga nedavno upitao Plenkovića što se dogodilo po pitanju izbornog zakonodavstva.

"Kako nisam dobio odgovor, pokušat ću sam odgovoriti na postavljeno pitanje i sažeti uspjehe koje je Plenkovićeva tiha ili, bolje rečeno, pretiha diplomacija ostvarila u zadnjih mjesec dana. Prvi je poziv bivšem američkom veleposlaniku u Hrvatskoj Peteru Galbraithu na konferenciju u Zagrebu u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova povodom 30 godina međunarodnog priznanja Hrvatske. Uz njega, sudjelovali su ministar Gordan Grlić Radman, posebni savjetnici predsjednika Vlade Mate Granić i Vladimir Drobnjak...", govori Raspudić.

"Miroslav Tuđman posvetio je cijelo poglavlje u knjizi 'Haaški krivolov' lažnom i tendencioznom svjedočenju Petera Galbraitha protiv predsjednika Franje Tuđmana i hrvatske šestorice. Miroslav Tuđman piše da je Haaški sud usvojio njegove izjave i da je Franjo Tuđman bio preokupiran granicama Banovine Hrvatske. Na temelju tog svjedočenja, sud je odlučio da je 'Tuđman bio primoran odustati od svoje velike Hrvatske".

Zar niste mogli naći i pozvati nekog drugog na 30. obljetnicu priznanja Hrvatske, upitao je Raspudić.

"Zar se vi u HDZ-u niste mogli informirati tko je Peter Galbraith i da je on u uredu predsjednika Tuđmana pokušao blokirati operaciju 'Oluja' na dan prije njenog početka, tako što je slagao da se SAD protivi 'Oluji'. O tom je pokušaju sprečavanja svjedočio i bivši veleposlanik Miomir Žužul, a i sam Peter Galbraith kasnije je priznao da nije govorio istinu. Što bi bilo od Hrvatske da je Tuđman nasjeo na Galbraithov trik kojeg - 30 godina poslije - Plenković i Grlić Radman dovode kao tolikog prijatelja", navodi saborski zastupnik Mosta.

Upitao je i čemu toliko uvlačenje američkim činovnicima gdje treba i gdje ne treba.

"Toliko o Tuđmanovoj baštini u HDZ-u", ističe.

"Drugi rezultat Plenkovićevog objašnjavanja našim strateškim partnerima odnosi se na nacrt Rezolucije Bundestaga. Isti dan kada su njemački kancelar Olaf Scholz i Plenković održali sastanak, u odborima Bundestaga predstavljen je nacrt Rezolucije vladajuće njemačke koalicije. Ona poziva njemačku Vladu da od Srbije i Hrvatske traži distanciranje od nacionalističko-separatističkih snaga. Zašto hrvatska strana nije smjesta pozvala njemačkog veleposlanika na konzultacije i zatražila da objasni taj skandalozni dokument u kojem se blati Hrvatska i neopravdano blate predstavnici Hrvata u BiH?", upitao je.

Dodao je da smo treći rezultat "pretihe diplomacije" imali priliku vidjeti početkom tjedna. Potom je citirao Grlić Radmana koji je rekao da se raduje suradnji s Christianom Schmidtom...

"Kao plod radovanja toj suradnji, SAD je prekjučer uveo sankcije... Jučer je visoki predstavnik Schmidt nametnuo odluku o financiranju općih izbora koji će se održati na jesen prema neustavnom Izbornom zakonu. Unatoč svim strateškim kompasima i obećanjima premijera Plenkovića, da se izbori ne mogu održati prema starom Izbornom zakonu i uvjeravanju da se oni zalažu i objašnjavaju našim partnerima", navodi.

"Zašto Schmidt koji je dio Plenkovićevih i Šuičinih europučana ne nametne izmjene izbornog zakonodavstva? Očito je da ovo anesteziranje, koje neki u šali zovu tiha diplomacija, nije dalo nikakve rezultate. Ne znam jeste li vi u HDZ-u svjesni postojećeg stanja i katastrofalne štete ako se nastavi ovaj trend... Što činiti? HDZ-ova Vlada neće ni čuti za veto na članstvo Finske i Švedske u NATO dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH. Širenje NATO-a prvenstveno je projekt SAD-a, a mi trenutno imamo problem s američkom diplomacijom u BiH, a taj problem potrebno je riješiti ako smo saveznici", zaključio je Raspudić, prenosi direktno.hr.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 01:34