StoryEditor

Ne zna se stanje Velikog vođe, sve oči uprte u njegovu sestru

Piše D  /  26.04.2020., 08:04h

Posljednjih dana se u medijima pojavila informacija da je predsjednik Sjeverne Koreje, Kim Jong-Un bolestan, te da je to razlog zašto se rijeko pojavljuje u medijima. To je bio povod japanskom listu ‘Yomiuri Shimbun‘ da objavi plan Sjeverne Koreje koji podrazumijeva Unovog nasljednika ukoliko se njemu nešto desi, pišu 24sata.hr.

Tvrde da je najizglednija nasljednica njegova sestra, Kim Yo-Jong (31). Prema navodima japanskog lista, Centralni odbor Radničke partije Sjeverne Koreje je krajem prošle godine održao sastanak na kojem je odlučeno da će u slučaju da Kim Jong-Un umre ili bude onesposobljen za vođenje državom, njegova sestra Kim Yo-Jong preuzeti vlast. Ona trenutno obavlja funkciju prvog potpredsjednika Centralnog odbora Radničke partije, a posebno je postala poznata kada je na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Južnoj Koreji predstavljala svoju zemlju. 

Prošlog je mjeseca ona dala vrlo drsku izjavu na račun Južne Koreje, nazvavši njihove prijetnje ‘lavežom uplašenog psa’, što potvrđuje njezino izvanredno visoko mjesto u politici. Yo-Jong ima diplomu sveučilišta u Bernu. Nedavno je javno hvalila Trumpa jer je Kimu poslao pismo u kojem je rekao da se nada održavanju dobrih bilateralnih odnosa i ponudio Koreji pomoć u rješavanju pandemije koronavirusa.

- Objavljivanje političkih izjava u ime Kim Jong-una naglašava njezinu središnju ulogu u režimu - izjavio je za Guardian Youngshik Bong, znanstvenik s Instituta za sjevernokorejske studije Sveučilišta Yonsei u Seulu.

- Ona ima izravan pristup i snažan utjecaj na Kim Jong-una - rekao je ovih dana zapadnome tisku i Leonid Petrov, stručnjak za Sjevernu Koreju i viši predavač na Međunarodnom fakultetu za menadžment u Sydneyju.

- Ona nije povezana s njegovim čistkama ili vojnim pitanjima, ali zna sve o njima. Ona je pouzdana politička figura koja pomaže Kimu da zadrži pozitivan javni imidž kad ima posla sa strancima ili Južnokorejcima - dodao je Petrov.

Iako je njihov otac Kim Jong-il navodno imao barem sedmero djece s četiri žene, Kim Yo-jong i Kim Jong-un su djeca iste majke, Ko Jong-hui, koja ih je, u potpunoj izolaciji tijekom njihova odrastanja, i odgojila. Cijelo djetinjstvo proveli su u palači i viđali su samo obitelj i bliske prijatelje, a poslije su oboje poslani u Bern na studij, gdje su živjeli pod pseudonimima.

No, kad se Kim Yo-jong na očevu sprovodu pojavila odmah iza očitog nasljednika Kim Jong-una, bilo je jasno da će njezin utjecaj u klanu i u državi biti velik...

Kim Jong-un ima starijeg brata, Kim Jong-chola, koji živi mirno i povučeno, a zadnji put je viđen 2011. godine na koncertu Erica Claptona u Londonu. I on je, kao i njegov brat i sestra, studirao u Švicarskoj, no čini se da nema političkih ambicija.

Navodno, mladi lider Sjeverne Koreje ima i sina, kojemu je samo deset godina. Bude li on nasljednik ‘prijestolja’, morat će vladati barem osam godina, do punoljetnosti, preko regenta, a takva su se rješenja rijetko kada u povijesti pokazala sretnima.

Kada je riječ o Kim Jong-Unu, informacije o njegovom narušenom zdravstvenom stanju i dalje su samu špekulacije zasnovane na objavi jednog od južnokorejskih medija u kojoj je stajalo da je predsjednik Sjeverne Koreje imao kardiovaskularnu operaciju 14. travnja, pišu 24sata.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:26