StoryEditor

NE U NAŠE IME Sarajevska udruga "BH novinari" od Ružice Jukić traži brisanje Facebook objava

Piše D  /  18.10.2019., 03:10h

"Na meti ključnih ljudi VSTV-a nedavno su se našli novinari BIRN –a, a ranije su to bili novinari Žurnala i Oslobođenja, FTV-a, kao i brojnih drugih medija. Ovom prilikom nećemo, iz pristojnosti, ponavljati epitete koje ste koristili obraćajući se novinarima direktno, putem Facebooka i Twittera ili kroz tradicionalne medije. Cijenjena gospodo, to je jezik ulice koji nema mjesta u ozbiljnoj javnoj komunikaciji! Zbog toga od vas - članova VSTV-a, a prije svih potpredsjednice Jukić i predsjednika Tegeltije - rezolutno zahtijevamo da takve sadržaje uklonite, a vlastite nesporazume ili profesionalne zamjerke medijima rješavate legitimnim pravnim sredstvima koja imate na raspolaganju", poručuju u pismu BH novinara.

Povod za ovakvo priopćenje bila je ovotjedna sjednica VSTV-a nakon koje Jukić nije dala izjavu za medije.

"UO BH novinara ocjenjuje nedopustivim uskraćivanje informacija novinarima nakon jučerašnje sjednice VSTV-a, na kojoj su imenovani dvoje zamjenika glavne državne tužiteljice i donesene odluke od javnog interesa. Takvo postupanje je profesionalno neprihvatljivo, te predstavlja direktno kršenje društvenih i pravnih normi o transparentnom djelovanju VSTV-a i blagovremenom informiranju javnosti o radu ove institucije", navode iz sarajevske udruge BH novinari.

Jukić je pak odgovorila kako dio sarajevskih medija poziva na njen linč te je pokušava sotonizirati. Pojasnila je kako izjavu medijima nije dala jer za to nije imala dozvolu predsjednika VSTV-a (Milan Tegeltija), ali i da su je psihološki zlostavljali.

"Taj dan su mediji izvršili psihički napad na mene, jer su upravo oni mene vrijeđali, kada sam rekla da sam i suviše transparentna. Odgovorili su da nisam transparentna i da sam neugodna. Ne znam više što su mi rekli, jer su mi izazvali veliki stres zbog svog neprofesionalizma. Mnogi novinari nažalost nisu završili ni žurnalistiku i voljela bih da se netko pozabavi upravo medijima koji krše etičke stabdarde. Takvih primjera neobjektivnosti ima još i potrebno je pogledati dnevnike više televizija, pa da vidite da se o istom događaju različito obavještava javnost", objavila je Jukić na svom Faceebok profilu.

Posebno se osvrnula na već spomenuto priopćenje BH novinara.

"Zadnje što su uradili je priopćenje BH novinara kojim su osudili moj odgovor novinaru da ću se i dalje obraćati svima putem Facebooka, te da traže da se sve moje izjave izbrišu s Facebooka. ‘Bravo‘ novinari. Laku noć Europska konvencijo o osnovnim ljudskim pravima i slobodama u Bosni i Hercegovini", poručila je Jukić.

Dnevnik.ba, kao medij koji se snažno zalaže za poštivanje prava apsolutno svakog pojedinca da slobodno izražava svoja mišljenja, naglašava kako ne održava stav sarajevske udruge BH novinari da bilo tko treba brisati svoje Facebook objave.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:11