StoryEditor

Ne smiruju se napetosti: Turska policija ispaljuje suzavac i vodene topove

Piše D  /  07.03.2020., 09:03h

- Među tisućama nesretnika na tursko-grčkoj granici danas se raspravlja o ukazu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erogana obalnoj straži da zapriječi svaki migrantski pokušaj da stignu preko Egejskog mora do EU-a. Mnogi iščitavaju taj potez kao pomno planirani potez Erdogana u političkom nadmudrivanju s EU-om, nakon što se suglasio s Putinom o primirju na području Idliba. Sa zadovoljstvom je jučer primljena i vijest s Lezbosa da su grčki antifašisti pretukli njemačke neonaciste koji su stigli na otok da bi, kako kažu, lovili migrante i branili Europu. Grčke sigurnosne snage protjerale su ih s otoka, javio je za Dnevnik u podne Dragan Nikolić.

Turskoj, koja je izazvala novu krizu otvorivši granicu prema Grčkoj migrantima, ministri vanjskih poslova zemalja EU-a iz Zagreba su poslali oštru poruku. EU neće dopustiti da je Turska ucjenjuje, a migrante su pozvali da prestanu pokušavati prijeći u Grčku. No Ankara je odmah optužila Bruxelles da iskorištava migrante kao političko oruđe i dopušta kršenje međunarodnih zakona.

Tjedan dana nakon što je otvorio granice svoje zemlje migrantima, Erdogan je odlučio  da im više neće dopustiti odlazak u susjednu Grčku  Egejskim morem zbog opasnosti takvog putovanja.

Erdogan u ponedjeljak putuje u Bruxelles kako bi razgovarao o migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici, objavila je državna televizija TRT. Naime, ugovorom iz 2016. Ankara je pristala zaustavljati migrante u zamjenu za europska sredstva za integraciju sirijskih izbjeglica u Turskoj. U njoj se već nalazi oko 4 milijuna migranata, od kojih je 3,6 milijuna iz Sirije. Grčki premijer Kirijakos Micotakis ponavlja da je dogovor Europe i Turske "mrtav", piše HRT.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:28