Article_Top_970x250

Ne radi Odjel onkologije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, pacijenti bez terapija

ČEKA SE liječnik

Ne radi Odjel onkologije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, pacijenti bez terapija

pro 15, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon što je jedini onkolog u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću otišao na godišnji odmor, pacijenti iz Unsko-sanskog kantona ostali su uskraćeni za usluge na Odjelu onkologije.

Najteža i najrizičnija skupina bolesnika – onkološki pacijenti u Unsko-sanskom kantonu - od ponedjeljka nisu u mogućnosti primati razne vrste terapija (kemoterapije, imunoterapije, hormonske terapije, i dr.), budući da u kantonalnoj bolnici u Bihaću ne radi Odjel onkologije, piše Klix.

Načelnik Odjela dr. Mustafa Hammami, ujedno i jedini onkolog u bolnici, otišao je na godišnji odmor, a s obzirom na to da nema liječnika koji bi ga mogao zamijeniti, pacijenti nisu u mogućnosti primati prijeko potrebne terapije.

Tražeći informaciju više po ovom pitanju, naš portal je kontaktirao upravu bolnice, no rečeno nam je da je direktor Smail Dervišević na poslovnom putu te da će biti dostupan tek u ponedjeljak. Ipak, Dervišević je u međuvremenu dao izjavu za RTV USK i pojasnio novonastalu situaciju.

"Kantonalna bolnica ima samo jednog specijalistu koji može obavljati poslove specijaliste-onkologa. Pošto je on izrazio želju da ide na godišnji, mi smo mu to zakonski omogućili, tako da je naredna tri tjedna na odmoru", rekao je Dervišević.

On je potvrdio da Onkologija ovog tjedna nije radila, no naglasio je da nijedan pacijent s tim nije bio ugrožen.

"Dvoje naših ljekara koji su na specijalizaciji ne mogu da rade sa onkološkim pacijentima, ali mi smo se snašli u ovih nekoliko dana. Odjel počinje raditi u ponedjeljak. Sklopili smo ugovor sa Kliničkim centrom Tuzla i onkolog počinje da radi u ponedjeljak u redovnoj proceduri, tako da će svi pacijenti dobiti svoju terapiju, kao i oni koji budu trebali da rade dijagnostiku od strane onkologa", pojasnio je Dervišević.

Kontaktirali smo i Hazima Kapića, ministra zdravstva, rada i socijalne politike USK koji nam je rekao da je upoznat sa ovom problematikom te da je proteklih dana razgovarao sa dr. Hammamijem, direktorom bolnice, ali i premijerom USK.

"Bilo je govora o tome da će se povući dr. Kudić koji je na specijalizaciji u Sarajevu, kao i da će se pokušati pronaći neko dugotrajnije rješenje. Najbitnije je da postoji funkcionalnost onkološkog odjela, jer je riječ o specifičnoj kategoriji pacijenata o kojima se zaista mora voditi briga. Smatram da nije uredu da je došlo do prekida bez prethodnog obavještavanja pacijenata, pa su ljudi lutali i nisu imali pravu informaciju", kazao je Kapić.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250