StoryEditor

NE ODUSTAJU OD ENTITETSKOG UDARA Klub Bošnjaka traži ponovno sjednicu o izbornim jedinicama

Piše D  /  10.09.2018., 07:09h

Klub Bošnjaka u federalnom Domu naroda danas je uputio zahtjev Lidiji Bradara (HDZ BiH), predsjedateljici tog Doma u kojem traže nastavke  20. izvanredne i 23. redovite sjednice na kojima bi se izaslanici trebali izjasniti o  spornom zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

Zahtjev Kluba Bošnjaka upućen je danas, a u potpisu su izaslanici Akšamija Goran, Aliefendić Almedin, Ćatić Osman, Lejla Jamaković-Imamović, Muhamed Kozdara, Mustafa Kurtović, Mahmić Mehmed, Amor Mašović, Osmanović Anes, Sanel Mušović, Poparić Refik, Ismet Sarajlić i Jasenko Tufekčić.

U ime Kluba Bošnjaka zahtjev je podnio predsjednik tog Kluba, Osman Ćatić (SDA).

Podsjetimo, Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH i dopredsjedatelj, SNSD-ov Drago Puzigaća su predloženi svebošnjački zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH odbacili, a svojim potpisima na akt označili ga kao zakon s liste vitalnih nacionalnih interes.

Svebošnjački zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH je u potpunosti suprotan Ustavima FBiH i BiH kao i Daytonskom sporazumu.

Također, Bradara i Puzigaća su spriječili entitetski udar bošnjačkih stranaka na institucije BiH i njen Ustav.  Nakon što je usvajanje svebošnjačkog zakona zaustavljeno, bošnjački izaslanici tražili su i smjenu dopredsjedatelja Puzigaće što, također, nije prošlo.

"Što se tiče Zakona o izbornim jedinicama, znali smo svi od početka da neće biti lako taj zakon usvojiti u Domu naroda zbog mehanizama blokade koje HDZ tamo ima na raspolaganju. Ali smo svjesno krenuli u tu bitku vjerujući da jedinstvenim djelovanjem SDA, SBB, SDP, DF i Naše stranke možemo otkloniti te blokade. I još uvijek je to moguće uraditi", poručili su iz SDA krajem srpnja.

SDP-ov izaslanik u Klubu Bošnjaka, Aner Žuljević ranije je kazao da je nakon što je zakon propao jasno zašto se treba redefinirati institut vitalnog nacionalnog interesa, ali i ovlasti Doma naroda.

Bradara je ranije za Dnevnik.ba naglasila kako je Drago Puzigaća svojim potpisom potvrdio ono što već piše u Ustavu i Poslovniku o radu federalnog Doma naroda. Tomislav Martinović, šef Kluba hrvatskih izaslanika, za Dnevnik.ba je također ranije ocijenio kako je zakon o izbornim jedincima jedna veliko bošnjačka predstava.

"Danas smo u Domu naroda na ustavan način zaustavili neustavan pokušaj usvajanja protuustavnog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata", rekao je tada Martinović.

G. Lujanović / Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:10