StoryEditor

"Ne možemo dozvoliti da entitet naredi državi vojnu neutralnost"

Piše D  /  07.11.2019., 12:11h

Lider SDA obratio se medijima nakon sastanka s Županijskim odborom Stranke demokratske akcije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), odnosno prije sastanka izaslanstava SDA i HDZ-a BiH.

Izetbegović je rekao da su prošli kroz stranačka pitanja, ali i pitanja koja se odnose na koalicije i funkcioniranje vlada. Istaknuo je da će i ovdje, kao i u drugim odborima, inzistirati da se što više mladih ljudi uvede u stranačke strukture kroz izbore koji slijede.

"Upoznao sam stranačke kolege iz Hercegovačko-neretvanske županije i Mostara o bitnim pitanjima kada govorimo o neformiranju vlasti u BiH", kazao je Izetbegović ističući da je, kada je riječ o Vijeću ministara BiH, krajnje vrijeme da se počnu poštivati Ustav BiH, zakoni i usvojene strategije koji se odnose na NATO.

U tom kontekstu naglasio je da to podrazumijeva primjenu sporazuma koji je ranije potpisao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

"Ne možemo dozvoliti da entitet državi naredi vojnu neutralnost", poručio je Izetbegović.

Dodao je da SNSD ima svoje zastupnike i izaslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i da mogu posredstvom njih tražiti povlačanje određenih odluka ili izmjene zakona, ali da entitet neće određivati državi vojnu neutralnost.

Što se tiče izbora u Mostaru, predsjednik SDA rekao je da je odluka Kongresa SDA da se pitanje izbora u Mostaru i generalno status Mostara mora riješiti kroz federalni zakon.

Ponovio je raniji stav da u rješavanju pitanja izbora članova Predsjedništva BiH treba ispoštovati odluke Ustavnog suda BiH, ali i Europskog suda za ljuska prava.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 02:40