StoryEditor

NDH nije bila takozvana, Bošnjaci nisu postojali kao nacija

Piše D  /  01.06.2020., 09:06h

Navodi se da Rezolucija "ne odgovara povijesnim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.

- Konstatiramo da je Zastupnički dom usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju povijesnih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopćeno i marginalizirano stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu – navodi se u zaključcima klubova zastupnika SNSD, DNS, Demosa, NDP, Ujedinjene Srpske, SPS, SP i nezavisnih poslanika, prenosi Fena.

Tvrde i da je neprihvatljiv sam naziv rezolucije, "jer kvalificira fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne NDH".

U zaključcima, o kojima bi trebalo da se glasa po okončanju cjelodnevne skupštinske rasprave, između ostalog, Narodna skupština RS poziva sve u BiH da "povijesne činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom“.

- Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada – stoji u zaključcima.

Za zastupnike vladajuće većine u RS-u neprihvatljiva je i bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sustavan genocid.

Također, između ostalog, dodaje se i da entitetski parlament ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorificiraju poraženi fašisti iz Dugog svjetskog rata.

- Neprihvatljive su i uvrijeđujuće prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave poput ‘Bleiburga‘ od strane vlasti Republike Hrvatske. Smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni‘ – stoji u predloženim zaključcima vladajuće većine RS.

Parlament će, dodaju, formirati parlamentarnu delegaciju koja će posjetiti Muzej holokausta u Washingtonu i uvjeriti se u stanje dijela „Jasenovačke građe“ koja se tamo nalazi.

Takozvana NDH

Tijekom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovoj rezoluciji, Dodik je rekao da je neprihvatljivo da se u ovom dokumentu navodi da je Nezavisna Država Hrvatska takozvana, a ona to nije bila, prenosi Srna.

Dušica Šolaja (SNSD) pitala je zbog čega se u Rezoluciji kaže takozvana NDH kada se zna da je Nezavisna Država Hrvatska postojala.

"NDH je priznalo samo 13 država, a Kosovo 100 država. Pa je li za vas Kosovo država?", rekao je Crnadak, prenosi Anadolia.

Senad Bratić (Zajedno za BiH) rekao je muslimani na području današnje BiH u prvim danima rata u Prijedoru, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Bijeljini, Tuzli i Zenici rezolucijama stali u odbranu svojih komšija, Srba Hrvata i Roma tražeći da se prekine teror, ubistva i progoni.

"U Jasenovcu je izgubilo život po zvaničnim podacima 1.500 do 1.800 Bošnjaka, a po nekim procjenama, teško je bilo svesti podatke, od 10.000 do 15.000", rekao je Bratić.

Podsjetio je da je i srpski kralj Petar II Karađorđević na petom Svesrpskom kongresu u Čikagu rekao: "Mi Srbi ne treba da zaboravimo da su u obranu srpskog življa u NDH prvi ustali baš najugledniji muslimani".

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:45