Article_Top_970x250

NDH nije bila takozvana, Bošnjaci nisu postojali kao nacija

Narodna skupština RS odbacila Rezoluciju Zastupničkog doma PS BiH

NDH nije bila takozvana, Bošnjaci nisu postojali kao nacija

lip 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) predložili su 17 zaključaka, u kojima se odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Zastupnički dom Parlamentrane skupštine BiH na sjednici 20. svibnja.

Navodi se da Rezolucija "ne odgovara povijesnim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.

- Konstatiramo da je Zastupnički dom usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju povijesnih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopćeno i marginalizirano stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu – navodi se u zaključcima klubova zastupnika SNSD, DNS, Demosa, NDP, Ujedinjene Srpske, SPS, SP i nezavisnih poslanika, prenosi Fena.

Tvrde i da je neprihvatljiv sam naziv rezolucije, "jer kvalificira fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne NDH".

U zaključcima, o kojima bi trebalo da se glasa po okončanju cjelodnevne skupštinske rasprave, između ostalog, Narodna skupština RS poziva sve u BiH da "povijesne činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom“.

- Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada – stoji u zaključcima.

Za zastupnike vladajuće većine u RS-u neprihvatljiva je i bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sustavan genocid.

Također, između ostalog, dodaje se i da entitetski parlament ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorificiraju poraženi fašisti iz Dugog svjetskog rata.

- Neprihvatljive su i uvrijeđujuće prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave poput 'Bleiburga' od strane vlasti Republike Hrvatske. Smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' – stoji u predloženim zaključcima vladajuće većine RS.

Parlament će, dodaju, formirati parlamentarnu delegaciju koja će posjetiti Muzej holokausta u Washingtonu i uvjeriti se u stanje dijela „Jasenovačke građe“ koja se tamo nalazi.

Takozvana NDH

Tijekom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovoj rezoluciji, Dodik je rekao da je neprihvatljivo da se u ovom dokumentu navodi da je Nezavisna Država Hrvatska takozvana, a ona to nije bila, prenosi Srna.

Dušica Šolaja (SNSD) pitala je zbog čega se u Rezoluciji kaže takozvana NDH kada se zna da je Nezavisna Država Hrvatska postojala.

"NDH je priznalo samo 13 država, a Kosovo 100 država. Pa je li za vas Kosovo država?", rekao je Crnadak, prenosi Anadolia.

Senad Bratić (Zajedno za BiH) rekao je muslimani na području današnje BiH u prvim danima rata u Prijedoru, Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Bijeljini, Tuzli i Zenici rezolucijama stali u odbranu svojih komšija, Srba Hrvata i Roma tražeći da se prekine teror, ubistva i progoni.

"U Jasenovcu je izgubilo život po zvaničnim podacima 1.500 do 1.800 Bošnjaka, a po nekim procjenama, teško je bilo svesti podatke, od 10.000 do 15.000", rekao je Bratić.

Podsjetio je da je i srpski kralj Petar II Karađorđević na petom Svesrpskom kongresu u Čikagu rekao: "Mi Srbi ne treba da zaboravimo da su u obranu srpskog življa u NDH prvi ustali baš najugledniji muslimani".

Dnevnik.ba