StoryEditor

Nazarbajevu u čast: Kazahstan opet mijenja ime glavnog grada

Piše D  /  23.03.2019., 08:03h

Kazahstan je u subotu preimenovao glavni grad Astanu u Nur-Sultan, u čast vremešnog čelnika Nursultana Nazarbajeva koji je prošlog tjedna neočekivano dao ostavku nakon gotovo 30 godina vladavine.

To je četvrti put u posljednjih 60 godina da je glavni grad promijenio ime, a neki stanovnici i oporbeni političari prosvjedovali su protiv najnovije promjene koja je postala službena u subotu kada je uredbu potpisao prijelazni predsjednik Kasim-Jomart Tokajev.

Grad s oko milijun stanovnika, u kojem se temperature kreću od -40 zimi do 40 stupnjeva ljeti, ranije se zvao Akmolinsk, Tselinograd i Akmola prije nego što je prozvan Astana ili "glavni grad" kada je Nazarbajev 1997. ondje prebacio prijestolnicu iz Almatija.

Rekavši da su naciji potrebni novi čelnici, Nazarbajev je iznenada odstupio u utorak, što je bio prvi korak u čini se režiranoj političkoj tranziciji u kojoj će vremešni čelnik ipak zadržati značajnu moć.

Nazarbajev (78), koji je tom srednjoazijskom zemljom bogatom naftom i plinom vladao od 1989. kada je bila dio Sovjetskog Saveza, ostat će predsjednik vijeća sigurnosti i vladajuće stranke Nur Otan.

Njegov suparnik, odbjegli bankar i oporbeni političar Muktar Abljazov optužio ga je da priprema dinastički prijenos vlasti u kojem bi na čelo države trebala doći njegova kći, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:25