StoryEditor
ispitivanje

Navijači Hajduka na sudu: ‘Mislili smo da su nas napali Boysi! Prestravili smo se kada je počela pucnjava‘

Piše desk  /  23.05.2022., 12:24h

‘‘Nastao je opći metež, dimilo se i urlalo, a kad je policija zapucala prestravili smo se i pokušali pobjeći, ali su nas nedugo nakon toga, policajci koji su pješice došli s autoceste, opkolili i polegli na tlo uz ogradu‘‘ - branio se jedan od mlađih uhićenih opetovano negirajući sudjelovanje u neredima.

Dok policija intenzivno pokušava posložiti kompletan mozaik neviđenog nereda na odmorištu Desinec na autocesti Zagreb - Split u subotu navečer, a kojom prilikom je četvero ranjeno iz vatrenog oružja, 35 ih je ozlijeđeno među kojima i 21 policajac dok ih je 44 završilo u policijskim lisicama, u prostorijama velikogoričkog tužiteljstva jučer cijeli dan do kasno sinoć te rano jutros ispitivali su se osumnjičeni zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela izazivanja nereda.

Tužiteljstvo je, kako doznaje Jutarnji list, za ukupno 40 navijača zatražilo istražni zatvor, a nekoliko sudaca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, s obzirom da će biti održana čak četiri ročišta zbog velikog broja osumnjičenih, odlučivat će o prijedlogu tužiteljstva za njihovim pritvaranjem.

Kako doznaje Jutarnji, neki od uhićenih navijača rekli su da su neopravdano privedeni jer da oni u samom napadu sudjelovali nisu. Također su dodali da su bili negdje u prvoj trećini dugačke kolone, a kad je promet stao i nije se moglo dalje, da su izašli iz vozila i krenuli pješice vidjeti koji je razlog zastoja i zašto se ne ide dalje.

- Nastao je opći metež, dimilo se i urlalo, a kad je policija zapucala prestravili smo se i pokušali pobjeći, ali su nas nedugo nakon toga, policajci koji su pješice došli s autoceste, opkolili i polegli na tlo uz ogradu - branio se jedan od mlađih uhićenih opetovano negirajući sudjelovanje u neredima. Negirao je i da je imao saznanja o eventualnom orkestriranom napadu na policiju pritom odbacujući kao možebitni razlog napada revolt nakon zabrane unošenja transparenata na stadion na nogometni sraz svog omiljenog kluba s Dinamom.

- Znate što sam ja prvo pomislio? Da su našu kolonu presreli i napali Boysi, eto to vam je prava istina - zaključio je uhićeni navijač.

Podsjetimo, na jučerašnjoj presici PU zagrebačke priopćeno je da je više stotina navijača krenulo u organizirani agresivni napad na 16 policajaca kada je prvotno dio napadača okružio policijski kombi s tri policajca i u njega ubacio bengalku. Također, na vanjskom prostoru navijači su policajce, a što se vidi i na snimkama koje je policija ustupila, gađali svime što im se našlo pod rukom pa i kamenjem, prometnim znakovima, kantama za smeće, vatrogasnim aparatima te bakljama tako da su policajci bili primorani spašavati vlastite živote, živote zaposlenika na benzinskoj crpki, ali i živote samih napadača jer su se svi nalazili na terenu benzinske gdje je, u slučaju požara, moglo doći do tragičnih posljedica.

Policija je također priopćila da su tri policijska službenika pucala iz službenog oružja odnosno da su dvojica pucala u zrak ispalivši 12 hitaca, dok je treći ispalio 19 od čega 11 u betonsku površinu pa se pretpostavlja da su od rikošeta navijači ranjeni.

S obzirom na to da navijači koji su, unatoč svemu, sretno stigli do svojih kuća tvrde da nije bilo osnove za napad te da je policija prekoračila svoje ovlasti, iz PU zagrebačke su rekli da provode po tom pitanju istragu napominjući da su napadnuti policajci zapucali nakon što suzavcem, palicama i drugim sredstvima prisile nisu uspjeli obuzdati navijači, prenosi Jutarnji list.

Inače, u praćenoj koloni netom prije izbijanja nereda bila su dva autobusa, 18 kombija i 104 osobna vozila s ukupno 1500 navijača.

Kolika je točno pričinjena materijalna šteta na Petrolu i na dva policijska kombija još uvijek nije utvrđeno no cijeni se većom.

Kako god bilo i koji god njihovi buntovni razlozi za primitivni potez na odmorištu Desinec bili, za napad na policiju opravdanja nema.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:04