StoryEditor
"Rusija će odgovoriti"

NATO želi stvoriti vojnu verziju Šengenske zone u Europi, stigla reakcija Moskve

Piše desk  /  24.11.2023., 13:28h

Kremlj je danas priopćio da je želja NATO-a da stvori vojnu verziju Šengenske zone u Europi, koja bi oružanim snagama tog zapadnog vojnog saveza omogućila da se slobodno kreću u cilju snažnijeg suprotstavljanja Rusiji, pojačala napetosti i izazvala zabrinutost.

Šef logističkog zapovjedništva NATO-a za Europu (JSEC), general pukovnik Alexander Sollfrank jučer je u razgovoru za Reuters rekao da bi volio vidjeti takvu zonu. "Ponestaje nam vremena", rekao je Sollfrank. "Ono što ne napravimo u mirnodopskim uvjetima neće biti spremno u slučaju krize ili rata", istaknuo je.

JSEC, koji se se nalazi u njemačkom gradu Ulmu, koordinira kretanje ljudi i materijala bloka preko cijelog kontinenta. Dok je JSEC osnovan 2021. kako bi se pojednostavile pripreme za potencijalni rat s Rusijom, njegov rad je još uvijek frustriran propisima na nacionalnom nivou, objasnio je Sollfrank.

"Moskva će odgovoriti ako vojni Schengen postane stvarnost"

Po njegovim riječima, birokracija bi, u slučaju izbijanja rata s Rusijom, mogla izazvati ozbiljna kašnjenja u reakciji. NATO aktivno pomaže Ukrajini u ratu s Rusijom, a Kijev se nada da bi se jednog dana mogao pridružiti tom savezu.

Sam NATO, međutim, nije u ratu s Rusijom, a američki predsjednik Joe Biden i ostali zapadni čelnici tvrde da to nastoje izbjeći zbog golemog nuklearnog arsenala Moskve.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će Moskva odgovoriti ako taj "vojni Schengen" postane stvarnost. "NATO je oduvijek našu zemlju smatrao tzv. idejnim neprijateljem. Sada je otvoreno smatra očitim protivnikom. Ta izjava ne služi ničem drugom osim podizanju napetosti u Europi, a to ima posljedice", rekao je Peskov.

"Europa nije voljna saslušati legitimnu zabrinutost Moskve"

Razgovori o stvaranju "vojnog Schengena" još jednom pokazuju da Europa nije voljna saslušati legitimnu zabrinutost Moskve, već je spremna jačati svoju sigurnost nauštrb Rusije, ocijenio je Peskov.

"NATO je taj koji stalno pomiče svoju vojnu infrastrukturu prema našoj granici. Nismo mi ti koji se pomičemo prema infrastrukturi NATO-a. NATO nam se približava i to može samo izazvati zabrinutost i voditi prema mjerama odmazde kako bismo zajamčili našu vlastitu sigurnost", rekao je Peskov. 

Od završetka Hladnog rata i sloma bivšeg SSSR-a, NATO se proširio oko 1000 kilometara prema istoku, prihvativši u svoj savez Poljsku i baltičke države, čime je Savez produljio svoje istočno krilo na sveukupno 4000 kilometara.

NATO trenutno ima 10.000 vojnika u osam borbenih grupa stacioniranih širom istočne Europe. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je prošle godine da se planira te raspoređene snage pojačati s 300.000 vojnika visoke spremnosti u rezervi.

Dnevnik.ba

09. srpanj 2024 22:53