Article_Top_970x250

NATO upozorava - na istoku se stvara nova prijetnja: Postaju ovisni o Putinu, a on sve tjesnije surađuje s Kinom...

počelo kao hir...

NATO upozorava - na istoku se stvara nova prijetnja: Postaju ovisni o Putinu, a on sve tjesnije surađuje s Kinom...

lip 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Profimedia

Glavni tajnik NATO-a zabrinut je zbog ovisnosti Bjelorusije o Rusiji i sve bliže vojne suradnje Moskve i Pekinga

Što je možda počelo kao hir diktatora Bjelorusije kako bi uhitio aktivista oporbe koji je sjedio u avionu koji je prelazio teritorij te zemlje, pretvara se u sve ozbiljniju međunarodnu krizu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za nedjeljno izdanje lista Welt još jednom ponavlja kako je to obrambeni savez, "ali smo budni i pratimo veoma pažljivo, što se događa u Bjelorusiji. Mi smo, naravno, spremni u ozbiljnom slučaju zaštititi i obraniti svakog saveznika protiv svake vrste prijetnje koja bi došla iz Minska i Moskve", izjavio je Stoltenberg.

Baltik zabrinut zbog Bjelorusije

Osobito članice NATO-a na istočnom krilu su "ozbiljno zabrinute" zbog "tijesne suradnje" ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka. Ta suradnja u proteklim mjesecima postaje sve uža gdje Bjelorusija "postaje sve ovisnija" o Rusiji, procjena je glavnog tajnika, piše Deutsche Welle. Članice NATO-a Litva, Letonija i Poljska graniče s Bjelorusijom protiv koje je EU proglasila sankcije nakon izborne manipulacije na predsjedničkim izborima.

"U prošlosti smo morali iskusiti kako je Rusija grubo narušila teritorijalnu cjelovitost država kao što su Ukrajina, Gruzija i Moldavija", kaže Stoltenberg. Zato će stanje u Bjelorusiji biti i tema sastanka na vrhu članica Saveza za tjedan dana u Bruxellesu na kojem se očekuje i novi američki predsjednik Joe Biden.

Dalekoistočna prijetnja

No glavni tajnik NATO-a upozorava kako se nova prijetnja  stvara još istočnije: "Moramo konstatirati kako Rusija i Kina u novije doba sve tjesnije surađuju, kako politički, ali i vojno". To smatra "novom dimenzijom i ozbiljnim izazovom". Sve češće se vidi kako te dvije zemlje koordiniraju svoje odluke u međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjeni narodi, a te zemlje održavaju i zajedničke vojne vježbe i razmjenjuju svoja vojna iskustva - ne samo u klasičnim oružanim sustavima, nego i u kontroli interneta.

Uspon Kine, procjena je Stoltenberga, predstavlja "fundamentalnu promjenu u svjetskoj ravnoteži sila". To će utjecati i na buduću orijentaciju NATO-a. Dio nove doktrine obrambenog saveza "NATO 2030" će sadržavati i bližu suradnju sa zemljama regije Pacifika, najavljuje glavni tajnik. Trebala bi nastati zajednička platforma zemalja članica NATO-a i zemalja Pacifika koje "stoje za zajedničke vrijednosti kao što su sloboda, ljudska prava i multilateralnost", kaže Stoltenberg za list Welt am Sonntag.

Dnevnik.ba