Article_Top_970x250

NATO širi djelovanje i na svemir

peta operativna zona

NATO širi djelovanje i na svemir

stu 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Oko polovine od 2000 satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama NATO-a.

NATO širi svoje djelovanje i na svemir, petu operativnu zonu nakon kopna, mora, zraka i odnedavno cyber prostora, rekli su izvori iz Saveza.

- Svemir je ključan za obranu saveza i za odvraćanje, za rano upozoravanje i za navigaciju, izjavio je u Bruxellesu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prije nego je taj potez potvrdilo 29 država članica. NATO ne namjerava u svemir postavljati oružje, istaknuo je glavni tajnik.

Oko polovine od 2000 satelita u Zemljinoj orbiti pripada članicama NATO-a, prenosi Hina.

- Napadi na satelite zemalja članica mogli bi se smatrati provokacijom na koju bi trebalo odgovoriti, rekla je u utorak američka veleposlanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchinson.

Članak 5. osnivačkog ugovora kaže da se napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez. To je jedno od najvažnijih načela NATO-a koje je dosad aktivirano samo jedanput, nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Članice su usuglasile proširenje zone djelovanja uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u srijedu u Bruxellesu.Šefovi država i vlada sastat će se na samitu 3. i 4. prosinca u Londonu.

Dnevnik.ba

Tagovi: