StoryEditor
kfor

NATO raspoređuje vojne rezerve na Kosovu

Piše hina  /  21.09.2022., 16:34h

NATO je rasporedio rezervne vojnike u svoju misiju na Kosovu KFOR, objavio je danas jedan od zapovjednika misije, uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka koje uvode kosovske vlasti a kojima se protive lokalni Srbi. Raniji pokušaji da se uvedu tablice na većinski srpskom sjeveru Kosova doveli su do sukoba između policije i Srba koji su ljetos postavili cestovne blokade.

One su uklonjene kada su se u nadgledanje tog postupka uključili mirovnjaci NATO-a a kosovske vlasti produžile rok do 31. listopada. S približavanjem tog datuma raste bojazan od izbijanja sukoba između Kosova i Srbije, više od 20 godina otkad je NATO bombardirao Srbiju kako bi zaustavio nasilje nad albanskom većinom na Kosovu.

"U sklopu uobičajenog planiranja rasporeda snaga, postoje rezerve uvježbane za dolazak ovdje", rekao je zapovjednik istočnog sektora KFOR-a, pukovnik Christopher Samulski novinarima u kampu Bondsteel.

Oko 3700 NATO-ovih mirovnjaka trenutno je raspoređeno u bivšoj srbijanskoj pokrajini kako bi spriječili nasilje između etničkih Albanaca i Srba. Američki časnik nije precizirao koliko je dodatnih vojnika stiglo na Kosovo, no spomenuo je jedinicu "veličine bojne". Bojna se obično sastoji od 500 do 1000 vojnika.

Dnevnik.ba

05. veljača 2023 21:41