StoryEditor
Glavni tajnik NATO-a posjetio bih

NATO potvrđuje dugotrajnu posvećenost Bosni i Hercegovini

Piše fena  /  20.11.2023., 19:38h

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je od 19. do 20. studenog Sarajevo, uključujući i NATO Stožer Sarajevo.

Tijekom posjeta, glavni tajnik se sastao sa zapovjednicom NATO Stožera Sarajevo brigadnom generalicom Pamelom McGaha. Tom prilikom zahvalio je generalici McGaha i osoblju NATO Stožera za podršku miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

- NATO je, dugi niz godina, posvećen Bosni i Hercegovini. Vaša sigurnost je važna za region zapadnog Balkana i bitna je za Europu - rekao je glavni tajnik.

U svom obraćanju uz predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto, glavni tajnik je rekao „Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine” i pozvao “sve političke lidere da očuvaju jedinstvo, grade državne institucije i rade na pomirenju”.

Glavni tajnik NATO-a pohvalio je Bosnu i Hercegovinu za napredak na putu ka članstvu u Europskoj uniji, te ponovio da NATO ostaje opredijeljen za podršku euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

- Svaka zemlja ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane. Bez stranog uplitanja - izjavio je glavni tajnik.

To je bio posjet glavnog tajnika Stoltenberga, tokom četverodnevne turneje na zapadnom Balkanu. Planirano je da otputuje na Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju - priopćio je  NATO Stožer Sarajevo.

Dnevnik.ba

20. studeni 2023 19:38