StoryEditor

NATO: Nije istina da gomilamo vojsku uz granicu s Bjelorusijom

Piše D  /  23.08.2020., 10:08h

Svaka izjava koja se tiče jačanja NATO-a na granici s Bjelorusijom je neutemeljena. Kao što smo već jasno rekli, NATO ne predstavlja nikakvu prijetnju za Bjelorusiju ili bilo koju drugu zemlju i ne jača vojnu prisutnost u regiji, rekla je glasnogovornica NATO-a  Oana Lungescu u kratkom priopćenju.

Savez naglašava da je u "strogo defenzivnom" položaju.

- Ostajemo budni, spremni odvratiti svaku agresiju i braniti naše saveznike. Pozivamo Minsk da pokaže puno poštivanje temeljnih prava - dodala je.

U subotu je Lukašenko posjetio vojne postrojbe u Grodnom, u blizini poljske granice, objavilo je bjelorusko predsjedništvo. Na vojnom poligonu on je osudio prosvjede koji su, po njemu, potaknuti "izvana", te naglasio da se snage NATO-a gomilaju u neposrednoj blizini bjeloruske granice, na tlu Poljske i Litve. Naglasio je da su stoga bjeloruske snage stavljene u snage pripravnosti.

Poljska je nazvala izjave bjeloruskog čelnika propagandom režima, dok je litavski predsjednik Gitanas Nauseda govorio o "izjavama bez temelja o imaginarnim vanjskim prijetnjama".

U nedjelju su u Bjelorusiji ponovno najavljeni veliki prosvjedi protiv Lukašenkovog ostanka na vlasti.

- Ponosna sam na Bjeloruse, jer su nakon 26 godina straha, spremni braniti svoja prava - rekla je čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

- Pozivam ih da nastave, da se ne zaustave, jer je sada važno ostati ujedinjen u borbi za naša prava - dodala je 37-godišnja Tihanovska, koja je na izborima 9. kolovoza bila protukandidatkinja Lukašenku koji je po službenim rezultatima pobijedio s oko 80 posto glasova.

Tihanovska osporava njegovu pobjedu.

Ona je u međuvremenu otišla u Vilnius, glavi grad Litve, iz straha za svoju sigurnost. Najavila je da će se i u tom gradu u nedjelju održati prosvjedi u formi ljudskog lanca sve do granice s Bjelorusijom, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:12