StoryEditor

NATO hvali hrvatske vojnike: Sjajno rade i veoma su cijenjeni

Piše D  /  02.12.2018., 08:12h

Ministar obrane Damir Krstičević u nedjelju je u Kabulu primio pohvale afganistanskog kolege po dužnosti te zamjenika zapovjednika NATO-ove mirovne misije za sjajan rad hrvatskih vojnika koji 15 godina pomažu u izgradnji mira i uvježbavanju tamošnjih snaga, priopćeno je iz MORH-a, prenosi Hina.

Potpredsjednik vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević s izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske predvođenom zamjenikom načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Dragom Matanovićem boravi od subote  u službenom posjetu Islamskoj Republici Afganistan gdje je hrvatskim vojnicima uručio medalje dalje za profesionalnost i časno služenje u međunarodnom okruženju.

S ministrom obrane Islamske Republike Afganistan, generalom Tariqom Shahom Bahramijem, ministar Krstičević je razgovarao o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Afganistanu i doprinosu Hrvatske u mentoriranju afganistanskih snaga sigurnosti. Bahrami je zahvalio hrvatskome kolegi na doprinosu Hrvatske u mentoriranju afganistanskih snaga. "Hvala Hrvatskoj i svim NATO članicama koje služe u Afganistanu i daju potporu Afganistanskim snagama sigurnosti u izgradnji mira", rekao je Bahrami.

U glavnom središtu NATO-ove misije u Kabulu, ministra Krstičevića i izaslanstvo Hrvatske vojske primio je zamjenik zapovjednika NATO-ove misije Resolute support general Salvatore Camporeale koji je pohvalio profesionalnost hrvatskih vojnika u Afganistanu.

"Hrvatski vojnici sjajno rade svoj posao, veoma su cijenjeni i za NATO je vrlo važan doprinos Hrvatske ovoj misiji", rekao je, prenosi Ministarstvo obrane RH. U poslijepodnevnim satima ministar Krstičević posjetio je i pripadnike 9. hrvatskog kontingenta na čelu sa zapovjednikom kontingenta brigadirom Draženom Resslerom, raspoređene u području Kabula te im uručio medalje za sudjelovanje u misiji, za profesionalnost i časno služenje u međunarodnom okruženju.

"Bila mi je čast dodijeliti vam medalje NATO-a i čuti pohvale i zahvalnost od saveznika za sudjelovanje Hrvatske vojske ovdje u Afganistanu. Svojim angažmanom, mentoriranjem i savjetovanjem već 15 godina učinili ste afganistansku vojsku boljom i ponosan sam na vas kao ministar obrane", rekao je Krstičević. 1 / 17 ministar Krstičević u Kabulu Također, ministar je naglasio da sudjelovanje u mirovnim misijama i operacijama pomažu Hrvatskoj u jačanju operabilnosti.

„Hrvatska vojska ima jako dobro znanje i iskustvo koje prenosimo našim partnerima i prijateljima u preko 50 zemalja. Također, to je izvrsna prilika da mi učimo od drugih i kroz sustav naučenih lekcija jačamo sposobnosti Hrvatske vojske te da Hrvatska vojska svakog dana bude što bolja i ono što je naša temeljna zadaća, a to je jamac mira i sugurnosti u Hrvatskoj“, poručio je ministar Krstičević iz Kabula. U Afganistanu je trenutno 9. hrvatski kontingent (HRVCON RS), koji broji 106 pripadnika raspoređenih na dvije lokacije - Kabul i Mazar-e-Sharif.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:21