StoryEditor
trgovina

NATO članice se međusobnu ucjenjuju zbog Švedske, Erdogan otkrio detalje

Piše fena  /  08.12.2023., 16:47h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Kanada i Sjedinjene Države inzistiraju da Ankara ratificira kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u prije nego Kanada nastavi izvoz kamera za dronove u Tursku, pokazao je tekst intervjua za turske medije u petak.

U razgovoru s novinarima na letu iz Atene u četvrtak navečer, Erdogan je rekao da su se Sjedinjene Države usuglasile s Kanadom po tom pitanju, ali da će o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u odlučivati turski parlament, nakon što je on tamo poslao prijedlog na razmatranje krajem listopada.

Kada je Erdogan na konferenciji NATO-a u lipnju signalizirao da će Švedska na kraju dobiti zeleno svjetlo, članica NATO-a Kanada tiho je pristala da ponovo otvori pregovore s Turskom o ukidanju izvoznih kontrola dijelova za dronove, uključujući optičku opremu, prenio je tada Reuters.

- Po pitanju kamera za dronove koje smo tražili od njih, Kanada inzistira: “Švedska, Švedska”. SAD ponavljaju istu stvar - kazao je Erdogan.

Turska, članica NATO-a, zatražila je u listopadu 2021. da kupi 40 lovaca Lockheed Martin Corp F-16 i 79 kompleta za modernizaciju svoje postojeće flote ratnih aviona.

Administracija američkog predsjednika Joa Bidena podržava prodaju vrijednu 20 milijardi dolara, ali u američkom Kongresu bilo je prigovora zbog turskog odgađanja širenja NATO-a uvođenjem Švedske, kao i zbog njenog stanja ljudskih prava.

- Ako imate svoj Kongres, ja imam svoj parlament. Kažete da ćete napraviti korak po pitanju F-16 nakon što prođete kroz Kongres. I ja imam parlament - kazao je Erdogan.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 04:40