StoryEditor
poljski avion

NATO bio spreman za reakciju: Ruski avion zamalo oborio poljski iznad Crnog Mora

Piše desk  /  07.05.2023., 12:09h

Ruski borbeni avion presreo je poljski avion koji je patrolirao za graničnu agenciju Europsku uniju iznad Crnog mora, zbog čega su piloti privremeno izgubili kontrolu nad letjelicom.

Ministarstvo obrane Rumunjske priopćilo je da je petog svibnja, avion L410 TURBOLET poljske granične policije, koji je u suradnji s rumunjskom graničnom policijom obavljao rutinske patrolne misije pod okriljem Frontexa iznad Crnog mora, u međunarodnom zračnom prostoru, presreo je, oko 13:20, otprilike 60 km istočno od zračnog prostora Rumunjske, ruski borbeni avion Suhoj Su-35".

Prema njihovom priopćenju "agresivni i opasni manevri koje su više puta izvodili borbeni avioni Ruske Federacije u blizini poljskog aviona izazvali su visok nivo turbulencije i velike poteškoće u kontroliranju iste".

Isprovocirao američki dron

Incident podsjeća na ono što se dogodilo u ožujku, kada je Su-27 namjerno isprovocirao američki dron MQ-9 Reaper iznad Crnog mora.

- Kao rezultat incidenta, dva borbena aviona rumunjskog ratnog zrakoplovstva i dva španjolskog ratnog zrakoplovstva u borbenoj službi zračne policije bili su prethodno upozoreni od strane Kombinovanog centra za vazdušne operacije NATO-a u Torehonu, spremni da interveniraju u svakom trenutku. Međutim, nije ih potrebno skidati - navodi se u priopćenju ministarstva.

Posada iz Poljske postupila je smireno i profesionalno u situaciji koju je neodgovorno stvorio ruski pilot, uspjevši da ispravi avion, nakon početnog gubitka visine izazvanog manevrima aviona Su-35, uspjevši da sigurno sleti na aerodrom Mihail Kogalniceanu.

U ovom incidentu nijedan član posade u poljskom avionu nije ozlijeđen.

Rumunjske vlasti su u kontaktu sa Frontexom i poljskim vlastima kako bi se razjasnile sve okolnosti ovog incidenta.

- Agresivno ponašanje vojnog aviona koji pripada Ruskoj Federaciji prema nenaoružanom avionu koji obavlja Frontex misiju praćenja migracijskog rizika u slivu Crnog mora potpuno je neprihvatljivo. Ovaj incident je još jedan dokaz provokativnog pristupa Ruske Federacije u Crnom moru - dodali su u svom priopćenju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:41