StoryEditor
Upozorenje

NATO: BiH bi uskoro mogla postati meta Rusije, radi se o novoj vrsti ratovanja

Piše desk  /  18.05.2022., 07:43h

Geoana je rekao da bi Gruzija te Bosna i Hercegovina uskoro mogle postati mete Rusije.

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoana upozorio je da bi Rusija mogla pokušati napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine, kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu.

Geoana je jučer rekao da bi Gruzija te Bosna i Hercegovina uskoro mogle postati mete Rusije. Precizirao je da napad može biti npr. u obliku velikog cyber napada.

Dodao je da NATO pojačava svoju podršku dvjema zemljama kako bi ojačale svoje obrambene sposobnosti, uključujući i one protiv cyber ratovanja.

Kako je Geoana objasnio, Ukrajina je dokazala "koliko je jačanje kibernetičke sigurnosti uz pomoć NATO-a važno za obranu i odvraćanje ", a otišao je toliko daleko da je to nazvao "NATO prioritetom", prenosi Klix.

Ukazao je na velike kibernetičke napade izvršene na ukrajinsku vladu i vojsku, kao i na drugu kritičnu infrastrukturu na dan ruske invazije, zaključivši da su cyber napadi, uz dezinformacije i digitalnu špijunažu, dio nove vrsta ratovanja.

Podsjetimo da je Rusija 24. veljače započela invaziju na Ukrajinu koja je promijenila sigurnosnu situaciju u Europi, ujedinila saveznike i ukazala na potrebu jačanja zajedničkog sigurnosnog kišobrana Europe.

Bosna i Hercegovina, uz Gruziju, često se spominje kao posebno ranjiva točka, odnosno mjesto gdje bi Moskva mogla pokušati provesti svoje interese preko marionetskih lokalnih političara. Stoga je, odmah po invaziji na Ukrajinu, NATO priopćio da je spreman ponuditi dodatne sigurnosne garancije i pojačati suradnju sa zemljama u kojima bi Rusija mogla pokušati prošiti svoj utjecaj.

Slična je situacija i u drugim dijelovima Europe. Švedska i Finska, tradicionalno vojno neutralne zemlje, odlučile su zatražiti članstvo u NATO-u u strahu od ruske agresije.

Dnevnik.ba

14. lipanj 2024 00:51