StoryEditor
klasična gimnazija u zagrebu

Nastavnica Milanovićevog sina optužila ravnateljicu za pritisak, ona joj odgovorila: "Zašto to nije rekla pred prosvjetnim inspektorom?"

Piše desk  /  19.07.2022., 07:17h

Nastavnica matematike sina predsjednika Republike tvrdi da mu je na traženje ravnateljice Klasične gimnazije već zaključenu četvorku podignula na peticu. Ocjene su promijenjene nakon što se školi žalila prva dama Sanja Musić Milanović.

Profesorica matematike zaključila je ocjene 20. lipnja. U razgovoru za portal Telegram kaže da je tri dana poslije pozvana na prvi razgovor s ravnateljicom i pedagoginjom - jer se nekoliko roditelja žalilo na zadatke u testu i ocjene. Na drugom razgovoru, 27. lipnja, bila je, ističe, sama s ravnateljicom. Tada doznaje za mail predsjednikove supruge.

- Meni je ravnateljica tog 27. lipnja rekla da je došao mail i da je gospođa bila u školi isti dan kada sam ja zaključila ocjenu. Do tog trena, ja za to nisam znala, stoji u profesoričinu iskazu.

- Govori mi da očito nije bio dovoljan prijašnji razgovor i da se radi o predsjednikovoj supruzi, čiji je utjecaj neupitan. Nakon toga, ravnateljica je od mene tražila da promijenim ocjene, navodi se.

U strahu za svoj položaj, kaže, promijenila je ocjene sedmorici učenika.

- Rekla je i da, ako se to ne dogodi, da onda znamo da će doći inspekcija, ne samo meni, nego i školi. Da će pročešljati cijelu školu, a da to nikako ne želimo jer znamo koji će biti ishod inspekcije, stoji u iskazu.

No, priča je izašla u javnost, inspekcija je došla u školu, pronašla brojne nepravilnosti u radu škole, ravnateljica je dobila prekršajnu prijavu. Ali inspektori su zaključili i da su ocjene donesene na pravno valjan način. A za profesoricu matematike preporučili su opomenu jer je priznala da je "pod pritiskom" promijenila ocjene.

- U tom trenutku nisam vidjela drugu mogućnost, nego poslušati ravnateljicu s obzirom na to da mi je nadređena, stoji u profesoričinu iskazu.

Ravnateljica Klasične gimnazije i dalje je nedostupna za komentar.

- Svi mi koji nešto znamo o tome kako škole funkcioniraju, znamo da do toga ne dolazi bez ravnatelja, oni su ključni za to. Ima li političke volje da se krene rješavati i to pitanje, nisam siguran, kaže predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Neposredno prije HRT-ovog Dnevnika stigla je izjava ravnateljice Klasične gimnazije Zdravke Martinić-Jerčić. Tvrdnje profesorice naziva neistinitima.

- Problematično je zašto ove tvrdnje iznosi preko medija i u ovom trenutku, a nije ih iznijela ranije, primjerice prosvjetnom inspektoru koji je bio u nadzoru. Osim što slijedom rješenja prosvjetne inspekcije kolegici moram izreći upozorenje za utvrđene propuste, nakon ove njene izjave moram razmotriti moguće korake nužne za zaštitu ugleda Gimnazije i svog osobnog. Žao mi je da je do ovoga došlo, ali ne mogu dopustiti da bilo tko brani sebe neosnovano blateći mene i ustanovu u kojoj radim, kaže Martinić-Jerčić.

Ako se dokaže da je ravnateljica škole vršila pritisak na profesoricu da promijeni ocjene - hoće li je ministar obrazovanja smijeniti?

- Svakako ako se pokaže to, ta mjera postoji, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, 14. srpnja.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 05:02