StoryEditor
predmet respiratori

Nastavljeno suđenje Novaliću i ostalima: Tužitelj optužio svjedokinju da ne govori istinu

Piše desk  /  10.11.2021., 13:51h
U nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za nabavu 100 kineskih respiratora po cijeni od 10,5 milijuna KM, Tužiteljstvo BiH je nastavilo s izravnim ispitivanjem Sanite Alagić, pomoćnice direktora Federane uprave CZ Fahrudina Solaka, inače šefice Sektora za financije i javne nabave.

Alagić je ponovila da je od zapovjednice Federalnog stožera CZ Jelke Milićević dobila informaciju da je Vlada FBiH pronašla dobavljača respiratora.

Svjedokinja je potvrdila da su 2. travnja 2020. godine u Federalnoj upravi CZ dobili ponude tvrtke Srebrena malina za nabavu 100 respiratora. Alagić je rekla da se radilo o tri ponude. Dan prije toga, kako je ispričala, pripremila je odluku za izdvajanje sredstava za nabavu respiratora.

Trećeg travnjak Solak je potpisao ugovor s Fikretom Hodžićem i tvrtkom Srebrena malina. Te odluke i ugovor odnosili su se na nabavu respiratora HCV003. Dva-tri dana kasnije, tvrdi svjedokinja, pozvao ju je direktor Fahrudin Solak i obavijestio je da je zvao Fikret Hodžić te da je došlo do greške i da u ugovoru treba biti navedeno „nabava respiratora ACM812A".

Kako je Alagić pojasnila, cijena je bila ista za oba ugovora. Ona je ispravila ugovor te su i druge odluke također ispravljene, a ona je danas tvrdila da su prve dvije stranice ugovora na kojima je navedena vrsta respiratora HCV003 vjerojatno morale ostati u njihovom uredu. Negirala je navode iz istrage, kada je u svojoj izjavi navela da je vjerojatno te stranice bacila.

Inače, državni tužitelj Džermin Pašić danas je u više navrata svjedokinji Alagić citirao njene navode iz istrage, za koje ona danas tvrdi da nisu točni i da je zapravo riječ o konstrukcijama tužitelja. Tužitelj Pašić je rekao da svjedokinja danas nije govorila istinu, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:37