StoryEditor

Nastavljeno suđenje Mahmuljinu zbog zločina Mudžahedina

Piše D  /  29.07.2021., 23:39h

“U svakom izvođenju borbenih dejstava ima zarobljenika”, rekao je svjedok.

Nakon što mu je prezentiran dokument u kojem se navodi da je 328. brigada zarobila 61 neprijateljskog vojnika, tri žene i da ih je sve, izuzev dvojice, preuzeo Odred “El-Mudžahidin”, svjedok je rekao da je bataljon koji ih je zarobio trebao stati u zaštitu tih ljudi.

Prema pojašnjenju svjedoka, ako taj problem nije mogla riješiti brigada, trebala je divizija, a ako ne i oni onda korpus. Ukoliko ni korpus nije mogao da rješi taj problem, svjedok je rekao da je komandant korpusa trebao zvati komandanta "Armije BiH."

Šabić je posvjedočio da je kada je postao načelnik Štaba, Odred “El-Mudžahidin” bio pretpočinjen 35. diviziji, ali ne zna do kada.

“Odred diviziji je pretpočinio komandant Trećeg korupusa”, rekao je svjedok, istaknuvši da pretpostavlja da ako Odred nije pretpočinjen da mu je neposredni nadređeni komandant Trećeg korpusa.

Pod pretpostavkom da je Odred bio pretpočinjen 35. Diviziji za vrijeme operacije "Farz”, svjedok je rekao da je Odred trebao obavještavati komandanta divizije. Ustvrdio je da “komandant divizije snosi punu odgovornost za izvršenje zadatka”.

Komandant Trećeg korpusa tzv Armije BiH, Sakib Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Odred “El-Mudžahidin je morao imati nekoga tko im je komandovao, tvrdi svjedok.

Svjedoku je prezentiran “operativni dnevnik osmatračnice komandanta”, u kojem se navodi da je Ajman obavjestio komandanta Trećeg korupusa da “borbena dejstva idu po planu”. Na upit optuženog Mahmuljina svjedok je potvrdio da komandant korpusa mora imati vezu sa svim jedinicama kako ne bi došlo do stradanja vlastitih snaga.

Svjedok je rekao da je postojala mogućnost da su bile pokidane veze s isturenim komandnim mjestom, što se često dešavalo.

Kada je u pitanju operacija "Farz”, svjedok je rekao da je bila odlagana za pet dana, a kako je čuo "zbog Odreda “El-Mudžahidin” jer im se: “knjiga nije otvorila”. To mu je, kako je rekao svjedok, rekao Fadil Hasanagić, tadašnji komandant 35. Divizije.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. svibanj, prenosi Birn.

Dnevnik.ba

09. svibanj 2024 01:52