StoryEditor
protiv Rio Tinta

Nastavljeni protesti širom Srbije: Blokirana Ibarska magistrala i dijelovi autoputa, Loznica na nogama

Piše desk  /  08.01.2022., 14:08h
Građani Srbije prosvjede su nastavili i danas protiv planova kompanije "Rio Tinto" da na području Jadra otvori rudinik litija.

Njih oko stotinu blokirali su Ibarsku magistralu u Preljini. Razlog prosvjeda je borba protiv rudarenja u Srbiji te ujedno i pružaju podršku Novaku Đokoviću, koji trenutno u izolaciji u Australiji i za kojeg se ne zna hoće li nastupiti na prvom grand slam turniru u ovoj zemlji.

Građani su, također, blokirali i autoput u Beogradu kod Sava centra te je tom prilikom došlo i do incidenta kada je jedan vozač izašao i svog automobila i pokušao fizički da se obračuna s demonstrantima.

Također, i u Preljini kod Čačka počelo je okupljanje građana koji se protive otvaranju rudnika od strane "Rio Tinta" i rudarenja u Srbiji. Prisutan je veliki broj pripadnika policijskih snaga.

- Danas su u punoj opremi za razbijanje demonstracija. Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija - kazali su organizatori prosvjeda u Preljini.

I u Loznici se skupilo više desetaka građana, koji su točno u 13 sati blokirali lokalni put. Tu su mještani Gornjih Nedeljica, kao i vođe prosvjeda Zlatko Kokanović, Ćuta. Među masom viđena je i glumica Jelena Stupljanin. I u Loznici je došlo do manjeg incidenta, kada se jedan vozač zaletio kolima na ljude u blokadi.

Nekoliko desetaka okupljenih građana u Užicu blokiralo je magistralni put ka Beogradu i Zlatiboru, kod Ložioničkog mosta u ovom gradu. S obje strane trube nezadovoljni vozači ali Užičani ne odustaju. Uniformiranih policijskih snaga nema ali su i ovog puta prisutni policijski službenici u civilu koji nadgledaju događanja i fotografiraju skup.

U Novom Sadu za danas je planirana povijesna blokada autoputa. Demonstranti su se, unatoč lošem vremenu, već skupili na parkingu u industrijskoj zoni, odakle će krenuti blokada autoputa E-75.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 04:04