StoryEditor

Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac u Prozor-Rami

Piše D  /  03.10.2017., 04:10h

Po završetku iskapanja prve faze voditeljica prof. Snježana Vasilj prezentirala je javnosti kako je tada pronađena monumentalna rimska cisterna (čatrnja), a u njoj je kao u potpornom zidu pronađen kameni blok sa uklesanim ilirskim bogom Silvanom. Taj kameni blok je izvađen i ostavljen na sigurno kako bi se izbjegla uništavanje.

Također, u prvoj fazi radova pronađeno je i mnoštvo fragmenata keramike koji upućuju da je na lokalitetu Gradac bio život i prije Rimljana, odnosno, već od neolita.

Na početku druge faze istraživanja Snježana Vasilj kazala je kako će ta istraživačka kampanja podrazumijevati dva smjera.

- Prvi smjer je nastavak radova u cisterni i oko rimske cisterne, dok će drugi dio biti usmjeren na prapovijesne nalaze. Tijekom istraživanja cisterne pronašli smo dosta prapovijesnog materijala po kome se može pratiti prošlost ovog kraja - kazala je Vasilj.

Spomenute radove financira općina Prozor-Rama uz stručnu suradnju sa Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:02