StoryEditor
zenica

Nastavljen inspekcijski nadzor Federalne vodne inspekcije, u ArcelorMittalu proizvodnja obustavljena

Piše fena  /  01.02.2023., 16:00h

Federalna vodna inspekcija nastavila je nadzor zbog jučerašnjeg incidenta na rijeci Bosni u Zenici u blizini kompanije ArcerolMittal, proizvodnja u kompaniji je obustavljena i u tijeku je sanacija u pogonu "Čeličana“.

Kako je priopćeno iz Federalne vodne inspekcije, nije uočen pomor ribe prilikom jutrošnje kontrole stanja rijeke nizvodno od mjesta incidenta do Zavidovića.

Utvrđeno je da je do incidenta došlo iz još neutvrđenih razloga uslijed izlijevanja otpadnih voda iz predtretmanskog kanala za pročišćavanje otpadnih voda u pogonu "Čeličana“. To je uočeno prilikom nadzora Federalnog vodnog inspektorata, koji je započeo jučer u ArcelorMittalu po dojavi aktivista za zaštitu rijeke Bosne.

Proizvodnja u pogonu "Čeličana" je odmah obustavljena, a subjekt nadzora od jučer poduzima mjere na sanaciji kanala, koje nadgleda glavni federalni vodni inspektor.

Predviđeno je probno puštanje proizvodnje u tijeku dana kako bi bila utvrđena uspješnost sanacije. Trenutno je iz kanala vidljiv trag netretirane otpadne vode, zaostale u cijevima ili u zemlji.

Glavni federalni vodni inspektor ostaje na terenu do potvrde sanacije kvara i uspostavljanja proizvodnje, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će nastaviti blagovremeno obavještavati javnost o tijeku i ishodu nadzora.

Vijest o onečišćenju rijeke Bosne u blizini ArcerolMittala aktualna je od jučer ujutro, kada su građani Zenice i ekološki aktivisti prijavili da je voda rijeke poprimila crvenu boju.  

Dnevnik.ba

02. lipanj 2023 04:11