StoryEditor
vlada hnž

Nastavljaju se pregovori o formiranju Vlade HNŽ-a: SDA bliža ulasku u Vladu

Piše fena  /  06.06.2023., 09:32h

Danas bi trebalo biti poznati tko će biti partner HDZ-u BiH pri formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Politički blok okupljen oko HDZ-a BiH s 11 skupštinskih zastupnika nezaobilazan je faktor u formiranju Vlade HNŽ-a, a predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Stjepan Bošković jutros je Feni kazao kako je ponovno SDA bliža ulasku u Vladu.

- Mi čekamo one koji su preuzeli obvezu da nam danas dostave potpise zastupnika kako bi krenuli u formiranje Vlade. Obje političke grupacije iskazale su spremnost za suradnju, no neki nisu spremni popustiti. Sa šest ruku žele imati utjecaj kao da ih imaju deset - izjavio je Bošković.

Dodao je kako je, prema njegovoj procjeni, u ovom trenutku SDA bliže tome da bude partner HDZ-u u novoj vladi.

U pregovorima oko formiranja Vlade HNŽ-a ključno je pitanje omjera snaga u izvršnoj vlasti Županije. HDZ BiH traži da broj ministara u Vladi bude proporcionalan broju zastupnika u Skupštini, dok SDA s jedne i „trojka“ s druge strane žele zadržati nacionalni i stranački paritet, odnosno podjelu ministarstava u omjeru 6-6.

U Skupštini HNŽ-a najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH - 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 08:56