Article_Top_970x250

Nastavlja se kaos u mostarskim vrtićima, roditelji potpisuju peticiju

ljuti i razočarani

Nastavlja se kaos u mostarskim vrtićima, roditelji potpisuju peticiju

ruj 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Getty Images

Roditelji su ljuti i razočarani, najavljuju peticije jer nitko ne može odrediti kojih će devetero djece imati privilegiju boraviti u vrtiću dok se roditelji moraju vratiti na svoja radna mjesta.

Kaos u mostarskim javnim vrtićima se nastavlja! Produžena je odluka koju je donio Zavod za javno zdravstvo Federacije, da je dozvoljen rad vrtićima sa samo devetero djece po grupama. Iz vrtića pozivaju roditelje za podršku i pomoć, a roditelji najavljuju potpisivanje peticije, ili pak radikalnije mjere. 

''To je nemoguće, tko će odlučiti i prstom pokazati kojih devetero djece od skupine po dvadesetero djece može ići u vrtić? Upisali smo djecu u vrtić jer ih nemamo kome ostaviti, što trebamo, svi prestati ići na posao, ili prestati slati djecu u vrtić i školu!'', rekao je jedan od roditelja za Bljesak.info, ljutit na ove zakašnjele odluke.

''Ja dijete moram dovesti u vrtić, jer nemamo gdje s njim'', dodaje. Direktorica JU Dječiji vrtići “Ciciban” Mostar Dženana Šegetalo, za Bljesak je rekla da još nemaju konkretne informacije, ali nemoguće je odlučiti kojih devetero djece može krenuti u vrtić.

''U Federaciji BiH su pojedini kantoni donijeli preporuke da se ide sa 15-20 djece u odgojnim grupama, neki rade po pedagoškim standardima. Mi to nastojimo ispoštovati preporuke, iz svibnja ali nemoguće je krenuti u vrtić s devetero djece po skupini. Drugo je bilo u početku pandemije, kada smo se mogli organizirati, jer je dosta roditelja bilo kući uslijed pandemije. Ali roditelji rade sada rade, sada je drugačije, život teče dalje, a mi moramo naći način kako da pružimo uslugu roditeljima, jer nemaju solucije da negdje ostave djecu'', kaže Šegetalo, govoreći da će tražiti i podršku od roditelja da im pomogne u rješavanju ovog problema, te da iznađu najbolje rješenje.

I Danijela Kegelj direktorica JU Dječiji vrtići Mostar, potvrdila je riječi kolegice Šegetalo, govoreći kako roditelji cijelo jutro zovu i pronalaze način na koji će reagirati, a sigurno će reagirati.

''Nas u državnim vrtićima je zaboljelo, da ove mjere u cijeloj Federaciji izgleda nitko ne poštuje, osim nas, nama je inspekcija dolazila u petom mjesecu, mjere su za nekog važeće za nekog nisu… Roditelji nemaju gdje s djecom, ako je u pitanju epidemiološka situacija onda je ona valjda svima ista. Danas je srijeda i mi ne možemo čekati, jučer na Skupštini su postavljana pitanja, ali ljudi nisu dobili nikakva pitanja'', kaže Kegelj dodajući kako Županijski Zavod smatra da mjere od ranije (op.a. mjere u kojima između ostalog može biti samo devet djece po grupi) da ih može mijenjati samo krizni stožer Federacije.

Vrtići su dodaje Kegelj, u neizvjesnosti i reagirali su na sve moguće adrese.

''Nama se djeca ispisuju, roditelji nemaju gdje s djecom, jer moraju raditi, ovo je krajnje nezavidna situacija. Ja bi je prihvatila da je obvezujuća za sve, ali nije. Roditelji su rekli da će reagirati'', kaže Kegelj.

Ako se odluka, kojim slučajem ne promijeni, u vrtiću kažu da ne znaju što i kako dalje, a neki roditelji su im rekli da će dovesti djecu i ostaviti u vrtić, jer nemaju kamo s njima, piše Bljesak.info.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Dnevnik.ba