StoryEditor

Nastavak problema za Trumpa: "Znao je točno što se događa"

Piše D  /  17.01.2020., 07:01h

Donald Trump i drugi republikanski čelnici su znali sve o pritiscima koji su se činili na Ukrajinu kako bi kompromitirala Joea Bidena, bivšeg demokratskog potpredsjednika i kandidata na predsjedničkim izborima 2020., rekao je u razgovoru za mrežu MSNBC u srijedu navečer američki poduzetnik ukrajinskog podrijetla.

- Predsjednik Trump je točno znao što se događa, bio je obaviješten o mojim putovanjima, ništa nisam radio bez suglasnosti (Rudyja) Giulianija (osobni odvjetnik američkog predsjednika) i predsjednika - rekao je Lev Parnas (47) koji je bio u pratnji svog odvjetnika i koji je u listopadu zajedno s drugim Giulianijevim suradnikom Igorom Frumanom optužen za kršenje zakona o financiranju predizbornih kampanja.

Parnas je usto rekao da je Donald Trump "lagao" kada je rekao da ga ne poznaje.

- Nismo bili prijatelji (...) ali je znao tko smo, napose tko sam jer sam puno puta bio u kontaktu s njim - rekao je.

Trump je u četvrtak opetovao da ne poznaje Parnasa.

- Ne poznajem ga, ne mislim da sam s njim ikad razgovarao - rekao je američki predsjednik iz Bijele kuće, priznajući da se možda fotografirao s njim.

Parnas je usto kazao da je od početka bilo jasno da su pritisci na Ukrajinu bili "u cijelosti" usmjereni na to da ugroze izglede Joea Bidena, a ne na borbu s korupcijom, što je glavni argument Donalda Trumpa.

Usto je u razgovoru za New York Times i za CNN istaknuo da su neki republikanski čelnici bili upoznati s tim pritiscima, spomenuvši širi krug ljudi oko predsjednika, među kojima ministra pravosuđa Williama Barra, kalifornijskog zastupnika Devina Nunesa, drugog čovjeka Odbora za obavještajne službe Zastupničkog doma i još dvije osobe povezane s financiranjem kampanje za Trumpov reizbor.

Lev Parnas je dao ove izjave u trenutku kada demokrati u Kongresu objavljuju dokumente - fotografije i sms poruke - koji, čini se, potvrđuju da se ukrajinske vlasti pritiskalo da istraže poslovanje Huntera Bidena, sina Joea Bidena, bivšeg demokratskog potpredsjednika i kandidata na predsjedničkim izborima 2020.

Parnas je zajedno s Igorom Frumanom, također američkim građaninom ukrajinskog podrijetla, optužen da su skrivali strano podrijetlo donacija dobivenih 2018. za izborne kampanje, napose podrijetlo 325.000 dolara isplaćenih za kampanju za reizbor Donalda Trumpa u svibnju 2018, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:57