StoryEditor

Nasilnik bio u tužiteljstvu, nitko ga nije prepoznao

Piše D  /  19.09.2020., 08:09h

Odvjetnik Miloš Paligorić, koji brani M.M, pretučenog 24. kolovoza u Novom Sadu, a koji se od početka slučaja nije oglašavao, potvrdio je za N1 da je kaznenu prijavu protiv osumnjičenog Ivana Kontića podnio 2. rujna, što znači da je Kontić već šest dana imao zavedenu kaznenu prijavu kada je, iz drugog razloga, posjetio Tužiteljstvo u tom gradu. Iz Tužiteljstva stiže objašnjenje da u tom trenutku nisu mogli znati da je Kontić pod istragom. MUP se i dalje ne oglašava povodom pisanja pojedinih medija da je smijenjen načelnik novosadske policije.

Poslije nebrojenih obrata, malo je stvari koji se u slučaju brutalnog prebijanja u Jevrejskoj ulici sa sigurnošću mogu podvesti pod činjenice - potvrđeno kada je M.M. odlučio prijaviti tko ga je pretukao.

"Kaznena prijava je podnijeta 2. rujna 2020. Višem javnom tužiteljstvu u Novom Sadu i osobe koje su označene u toj prijavi prijavljuju se za kazneno djelo iz člana 114. ubojstvo u pokušaju", rekao je odvjetnik Miloš Paligorić koji brani M. M.

Činjenica broj dva glasi da je šest dana kasnije u istu zgradu, preciznije u njen drugi dio, ušao i prijavljeni Kontić - da bi odložio gonjenje po kaznenom djelu iz 2018. Nije praksa da se na ulazu traže osobni dokumenti, uglavnom se postavi pitanje koji je razlog posjeta, ali to nije jedino objašnjenje kojim se Tužiteljstvo pravda zašto tog 8. rujna nije prepoznalo napadača iz Jevrejske.

Kada se sklapa sporazum o oportunitetu, zamjenik tužitelja provjerava je li osoba bila ranije osuđivana, kao i je li prema njoj već primijenjeno načelo oportuniteta. On ne provjerava je li u tom trenutku ta osoba obuhvaćena nekom istragom. Zamjenik to nije mogao znati, tim prije što je kaznena prijava podnijeta Višem, a ne Osnovnom tužiteljstvu.

"Smatram da osoba koja je u osnovnom javnom tužiteljstvu u Novom Sadu radila oportunitet za prijavljenu osobu nikako nije mogla znati da postoji ta kaznena prijava jer poznato mi je kako funkcionira tužiteljstvo, tu nije bilo zle namjere od te osobe", kaže Paligorić.

Svjedoči li snimka prebijanja u stvari o izoliranom slučaju, koji nema političku pozadinu, ali je kasnijom režijom, tko je koga i kada o svemu obavijestio, ipak dobiva?

"Čini mi se da je iza scene sukob tužiteljstva i policije. Pa sukob ministra policije i drugih moćnika u SNS-u traje barem dvije godine. Čini mi se da Vučević, gradonačelnik Novog Sada, koji je eksponent rođenog brata predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jest tamo u određenom sukobu s policijom jer ne mogu raditi što hoće, ima određenog otpora policije. I sukoba s policijom", smatra odvjetnik Vladimir Gajić.

Dok Gajić zaključuje da se događajem iz Jevrejske, kako je objasnio, novosadska policija dovodi u red, odvjetnik Božo Prelević se pita zašto tjeralica za Kontićem nije izdana ranije i tako onemogućen njegov ulazak u Tužiteljstvo dva tjedna poslije incidenta.

"Politički dio policije gura čitavu policiju u nekakav sukob, kao da gledate reality, nekakvu Farmu, gluposti kojima se zamajava pogled Srbije. Ovdje je potrebna ozbiljna akcija protiv kriminala, i to se ne radi samo zato što biste došli do politike", kaže on.

Pojedini mediji prenijeli su informaciju da je načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić smijenjen u tajnosti još početkom rujna. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:20