StoryEditor
prosvjedi u francuskoj

Nasilni neredi širom Francuske u opadanju

Piše fena  /  04.07.2023., 11:43h

Sedamdeset i dvije osobe uhićene su tijekom noći širom Francuske, uključujući 24 u Parizu i okolini, a 24 zgrade su zapaljene ili oštećene, navodi se u priopćenju ministarstva unutrašnjih poslova.

U priopćenju se tvrdi da je zapaljeno 159 vozila, podmetnuta su 202 požara u kantama za smeće ili na drugim mjestima na javnim površinama.

Napadnuta su četiri policijska i žandarmerijska, ureda, ali nije bilo ozlijeđenih.

Mobilizacija policije zadržana je na istom nivou kao prethodne dvije noći, na 45.000 ljudi u kompletnoj Francuskoj.

Vlada se bori protiv nereda i pljački otkako je 17-godišnjeg Nahela M. ubio policajac tijekom zaustavljanja prometa nedaleko od Pariza, što je ponovo podstaklo dugogodišnje optužbe za sustavni rasizam među snagama sigurnosti.

Gradonačelnici širom Francuske održali su u ponedjeljak skupove pozivajući na prekid nasilnih sukoba.

Demonstracije u ponedjeljak koje su pozivale na "povratak republikanskom poretku" uslijedile su nakon što je kuću načelnika predgrađa Pariza zapalio automobil u plamenu, što je izazvalo veliki bijes.

Ukupno 157 osoba je uhićeno tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak - što je već nagli pad u odnosu na broj koji je uhićen prethodne noći.

Predsjednik Emmanuel Macron trebao bi se u utorak sastati s gradonačelnicima 220 općina koje su pretrpjele štetu tokom nereda.

Macron se nada da će "započeti mukotrpan, dugoročan rad potreban da bi se razumjeli duboki uzroci koji su doveli do ovih dešavanja", kazao je dužnosnik iz ureda predsjednika, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 04:06