Article_Top_970x250

Nasilje u SAD-u podsjetnik na rasnu nejednakost

un

Nasilje u SAD-u podsjetnik na rasnu nejednakost

lip 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Prosvjedi u Sjedinjenim Američkim Državama potaknuti ubojstvom Georgea Floyda istaknuli su problem "policijskog nasilja" nad osobama koje su već diskriminirane zbog boje kože, zbog čega često nemaju pravo na odgovarajuću zdravstvenu njegu, obrazovanje ili posao, ocijenila je Michelle Bachelet, komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Upozorila da su pandemija koronavirusa i bolest COVID-19 već imali "razorni efekt" na osobe afričkog porijekla i pripadnike etničkih manjina u Brazilu, Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD-u, dodajući da tim ljudima mora biti osiguran pristup testovima na virus i ukupnoj medicinskoj zaštiti, prenosi Fena.

- Ovaj virus još je jednom ukazao na endemsku nejednakost, koja se predugo ignorirala. Prosvjedi u SAD-u, potaknuti ubojstvom Georgea Floyda, dodatno su upozorili ne samo na policijsko nasilje nad ljudima zbog boje njihove kože nego i na nejednakosti u zdravstvu, obrazovnom sustavu i pri zapošljavanju, kao i na endemsku rasnu diskriminaciju - rekla je Bachelet, prenosi Al Jazeera Balkans.

Policija i mediji izvijestili su da su najmanje petorica američkih policajaca ranjena u pucnjavi u nasilnim prosvjedima koji su izbili nakon što je 25. svibnja ubijen Floyd tijekom brutalnog policijskog privođenja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio je slanjem vojske ako gradovi i savezne države sami ne zaustave incidente.

Dnevnik.ba