Article_Top_970x250

Naser Orić u UO Asker akademije čije su snimke ratne obuke djece obišle regiju

skandalozno

Naser Orić u UO Asker akademije čije su snimke ratne obuke djece obišle regiju

velj 07, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Snimke maloljetnika, koji u BiH uz predavače simuliraju vojnu obuku, šokirale su regiju, a posebno to što je u Upravnom odboru "Asker akademije" Naser Orić.

Uz sve to, i fotografiranje maloljetnika sa zastavom "Islamske države". Dok stručnjaci u Srpskoj upozoravaju da iza svega stoje vehabije i bivši pripadnici odreda "El mudžahid", koji ih u Sarajevu obučavaju, prvi čovjek bh sigurnosti Dragan Mektić, o svemu i danas neinformiran.

Sadržaji iz BiH na društvenim mrežama ponovo šokiraju. Nakon ErSoft klubova, regija sada bruji o “askerima“. Tko su Askeri?

Riječ asker označava vojnika u staroj turskoj vojsci. U ovom slučaju, ta riječ okuplja djecu koja na snimci, uz predavače, simuliraju vojnu obuku, savladavaju fizičke prepreke i borilačke vještine, tvrde sigurnosni stručnjaci u Srpskoj. Osim sadržaja videa, da razloga za zabrinutost i reagiranje nadležnih ima vidi se, tvrde, i po imenima koja stoje iza takvih organizacija.

“Nermin Ćuprija i Bilal Dervišić su poznati široj bh javnosti. Dervišić je bio u odredu El Mudžahid i bio je privođen. Ono što posebno zabrinjava je, otkud Naser Orić u Upravnom odboru Askera“, ističe Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosnih studija Univerziteta u Banjaluci.

Da je Orić jedan od dva predsjednika Upravnog odbora Udruženja kluba borilačkih vještina “Asker akademije“ vidljivo je i u online Registru udruga građana Županije Sarajevo. Komentar iz “Akademije“ iz RTRS-a nisu uspjeli dobiti, jer je, kako im je u odgovoru na poziv rečeno, broj telefona u registru je pogrešan.

Ipak, do Nermina Ćuprije, kojeg i Ćeranić navodi kao jednog od vođa askera, uspjeli su doći. U telefonskom razgovoru im je rekao da je riječ o sportskom klubu sa, kako tvrdi, 50 odraslih članova i oko 100 djece uzrasta od pet do 15 godina.

On ističe da trenira u tom klubu, a o optužbe da ova akademija zloupotrebljava djecu smatra neprimjerenim i kaže da je od igre sa djecom u parku napravljen medijski šok.

Koliko je sve igra, a koliko realna opasnost po sigurnost, na nadležnim službama je da utvrde, ističu sigurnosni stručnjaci. Da nije sve naivno, osim imena koja stoje iza takvih klubova i video-snimki, vidi se i po fotografijama.

Zabrinjavajuća je i ona sa Maglića, na kojoj maloljetnik uz odraslu osobu stoji pored zastave Republike Srpske držeći i zastavu "Islamske države". Nadležne službe, ali i Ministarstvo sigurnosti moralo bi reagirati - poruke su iz Srpske.

“Ako se želi u zemlji sačuvati jedinstvo, dostojanstvo, onda službe, prije svega Obavještajna služba koja prikuplja podatke i druge agencije, a ima ih bezbroj, bi morali hitno u roku od 24 ili 48 sati to provjeriti, jer to su lako provjerljive stvari“, ističe Sredoje Nović, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Kada je u pitanju nešto što se tiče Republike Srpske, onda se tu od neke marginalne i nebitne stvari pravi paraformacija, a od situacije gdje zaista moramo biti zabrinuti onim što vidimo da se događa u vehabijskim enklavama, Mektić je uvijek zatečen, iznenađen, traži vrijeme. Dakle, vrlo neozbiljno s njegove strane“, ističe Ćeranić.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić, ni danas o ovom slučaju nema informacije. Kaže, zasad ovakve organizacije nisu predstavljale opasnost po sigurnost, ali što se krije u pozadini ostaje upitno.

“Ne mogu danas imati podatke. Kad bih tako brzo rješavao probleme, od jučer do danas, onda bi mi riješili i sve moguće američke probleme. Treba se vidjeti što je motiv, što je pozadina i tko stoji iza toga“, dodaje Mektić.

Prije ove, aktualna je bila priča o ErSoft klubovima čiji članovi pod punom ratnom opremom simuliraju vojne sukobe. I tada su sigurnosni stručnjaci u Srpskoj upozoravali na opasnost, i tada su mediji pitali, ali i tada je konkretna informacija ili reakcija nadležnih izostala, piše RTRS.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250