StoryEditor

Naše francusko prokletstvo: Tricolore posebno pamte Zlatko Dalić i Ćiro Blažević

Piše D  /  20.06.2019., 09:06h

Nema ništa gore za hrvatske nogometaše od imperativa da moraju pobijediti – Francuze! Naime, Hrvatska u nogometu, čak više nego u rukometu, ima golemi kompleks od Francuza, pa se stoga misija održavanja na životu naših ambicija za plasman na Olimpijske igre doista čini kao nešto apstraktno. 

Gračanovim posrnulim zvjezdicama u San Marinu, uoči sudara s Francuzima (petak, 21 sat), ohrabrenje može biti samo činjenica kako su s ovim suparnikom u studenome prošle godine u Beauvaisu u prijateljskoj utakmici remizirali (2:2), prenosi Večernji.hr.

– Idemo sada pobijediti Francusku i Englesku. Nijednom igraču ne treba veći motiv od nastupa na Europskom prvenstvu. Treba dići glave, pogledati se u oči, moramo reći jedni drugima što nam smeta, što je dobro, što je loše i nastaviti dalje – izjavio je napadač naše reprezentacije Marin Jakoliš nakon sloma s Rumunjima na startu natjecanja.

Izbornik Nenad Gračan itekako respektira Francuze koji su u prvom nastupu svladali Engleze s 2:1. – Francuska je zaista odlična reprezentacija. I u prijateljskom ogledu s nama pokazali su moć i širinu. Čeka nas uistinu zahtjevna utakmica u svakom smislu.

Još je rano govoriti hoće li biti promjena u sastavu. Međutim, ne bude li povratne trke, tranzicije, ne budemo li dobro izgledali u prekidima i ponovimo li pogreške, neće biti ni rezultata – naglasio je Gračan.

Pobijedi li Hrvatska Francusku u 2. kolu Eura, bila bi to doista prvorazredna senzacija s obzirom na doista katastrofalan učinak naših selekcija u sudarima s tricolorima.

Tako smo na službenoj stranici HNS-a nabrojili čak 26 međusobnih utakmica A selekcija, U-21, U-19, U-18 i U-17, u kojima Hrvatska nad Francuskom ima jednu jedinu važnu pobjedu: Gudeljevi momci do 17 godina svladali su 2013. godine Francuze u Dugopolju (1:0) i otvorili si vrata Europskog prvenstva. Nastupili su tada Marić, Mamić, Ćaleta-Car, Halilović, Bašić, Fiolić, Vojković.

Istina, Gudelj je i 1999. godine sa selekcijom do 19 godina (Turina, Leko, Gulić, Andrić, Šafarić, Babić, M. Bilić...) svladao u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Francuze u gostima sa 2:1, ali je prethodno doma izgubio s 0:4 pa ova pobjeda posve gubi na značaju.

– Pobjeda nad Francuzima u Dugopolju imala je specifičnu težinu i smatram je jednom od najznačajnijih pobjeda naših mladih generacija – kazao nam je tadašnji čudotvorac Ivan Gudelj i nastavio: – U toj utakmici Duje Ćaleta-Car nastupio je prvi put od početka i odigrao je za čistu desetku! A za Francuze su igrali Ousmane Dembele i Kingsley Coman pa vam i to govori kakvoga smo suparnika nadvladali.

Zašto Hrvati imaju kompleks Francuza gotovo pa u svim kategorijama?

– Ne bih rekao da se radi o kompleksu. Francuzi, uz Nijemce, Španjolce i Engleze, imaju kontinuitet dominacije u mlađim dobnim kategorijama, dok smo mi negdje između 9.-10. i 16. mjesta u Europi.

Pa onda ta statistika i ne mora čuditi, ali ni posebno zabrinjavati. Mi smo dokazali da se Francuze može pobijediti, pa zašto ne bismo bili optimisti da se to može ponovno ostvariti.

Tradicije i statistike i postoje da bi se rušile – dodao je Ivan Gudelj. Najbolnija iskustva s Francuzima imaju naši izbornici A reprezentacije Ćiro Blažević i Zlatko Dalić koje su upravo tricolori zaustavili u pohodu na svjetski vrh. Ćiru u polufinalu SP-a 1998., Zlatka u finalu 2018. godine.

Poražavajući je podatak kako naša A reprezentacija u šest nastupa protiv Francuza nema nijednu pobjedu (četiri poraza, dva remija).

Francuzi su Hrvate jednom bili zaustavili i u polufinalu Europskog prvenstva do 19 godina. Bilo je to 2010. godine na Caenu, kada je domaćin slavio 2:1; u momčadi Francuza nastupio je Antoine Griezmann, a za naše dvojica srebrnih ‘Rusa’, Vrsaljko i Kramarić, uz njih Delač, Ademi, Andrijašević, Z. Pamić....

Vodio ih je izbornik Ivica Grnja. Dvije godine kasnije, opet na Euru do 19 godina, ovoga puta u Estoniji, Francuzi su svladali Hrvate sa 1:0. U momčadi tricolora nastupili su Umtiti, Digne, Pogba, Kondogbija, a za naše Sluga, Mitrović, Pajhač, Močinić, Pongračić, Čolak...

Sličan scenarij dogodio se i prije tri godine na Euru do 19 u Njemačkoj, kada su Francuzi nad Hrvatima u skupini slavili 2:0. Naše (Letica, Hudećek, Soldo, Brekalo, Lovren, Ivanušec...) vodio je izbornik Ferdo Milin, a Francuze predvidio genijalni Kylian Mbappé, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 19:16