StoryEditor

"Naše društvo" optužilo mostarske vlasti za kriminal u oblasti komunalnih poslova

Piše D  /  10.03.2020., 04:03h

Na konferenciji za novinare Marin Bago ustvrdio je kako kriminal u oblasti komunalnih poslova traje već godinama te da je sve to rezultiralo uništenjem mostarske komunalne infrastrukture te narušenim zdravljem građana Mostara, prenosi Fena.

- Postoje službena izvješća federalnih i županijskih institucija o velikom broju kancerogenih oboljenja, posebice respiratornih organa i probavnog trakta. Postoji izvješće Zavoda za javno zdravstvo koje povezuje deponije i divlje deponije s raznim oboljenjima - kazao je Bago.

Husein Oručević dodao je kako dokazi njihovih tvrdnji leže u ladicama gradskih vlasti.

- Služba unutarnjeg nadzora Grada Mostara posjeduje 70 dokumenata koji govore o svim kriminalnim radnjama, problemima, nelegalnostima - izjavio je Oručević, dodavši kako su od Grada tražili pristup tim dokumentima prema odredbama Zakonu o slobodi pristupa informacijama u BiH, ali je njihov zahtjev odbijen s obrazloženjem da se radi o službenoj tajni.

Bago je istaknuo kako se radi o iznosu od oko 10 milijuna maraka godišnje za koje ne postoje dokumenti ni računi koji pokazuju na što su ti novci potrošeni.

On je podsjetio da su Županijskom tužiteljstvu kaznene prijave protiv odgovornih osoba podnesene još prošle godine.

- Prema informacijama kojima mi raspolažemo, istraga je pri kraju. Tužiteljstvo je uradilo veliki posao i mi čekamo optužnice - kazao je Bago.

Bešlić: Optužbe dio političkog projekta

U vezi s problemima u oblasti komunalnih poslova mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u intervjuu za portal Dnevnik.ba kazao je kako je čitava ta priča dio političkog projekta.

- Ovo je svakako dio velikog političkog projekta, koji se može jasno iščitati iz svih medijskih istupa bilo prosvjednika, bilo onih koji iste posjećuju i podržavaju. Iza ovoga postoji strani pritisak da se održe izbori i još uz to i privatni kapital koji želi da zagospodari gradskim resursima - kazao je Bešlić.

Kada je u pitanju odlagalište komunalnog otpada na Uborku, koje je proteklih 15 dana bilo blokirano zbog čega se i danas velike količine otpada nalaze na mostarskim ulicama, Bešlić je ustvrdio kako se radi o odlagalištu koje je napravljeno prema svim svjetskim standardima.

- Da to nije tako ne bi ga financirala Svjetska banka. Želim se osvrnuti i na tzv. dokaz koji je inicijativa prezentirala javnosti da je riba uginula na ušću potoka Sušica svi mediji su prenijeli tu vijest, a samo rijetki su objavili nalaz koji dokazuje da je riba uginula od varikine, te da je voda na potoku čista, što znači da je riba prvotno otrovana pa ubačena u potok - kazao je mostarski gradonačelnik.

Osvrnuo se i na projekt izgradnje pročistača otpadnih voda, istaknuvši kako novac za taj projekt nije išao preko Grad Mostar, već se radi o grantovima iz različitih međunarodnih izvora (Europska komisija, švedska agencija SIDA, Svjetska banka) te da je Svjetska banke kontrolirala svaku utrošenu marku.

- Na javni natječaj Svjetska banka je odabrala izvođača - Grčka tvrtka ACTOR i imenovala nadzor svih radova. Tek kada nadzor kaže da su svi uočeni nedostaci otklonjeni i projekt primi komisija za Tehnički pregled, a koju je imenovalo Federalno ministarstvo, tada je projekt završen. Tek u tom trenutku će Grad nastupiti i preuzeti službeno prečistač. Ponovio bih, Svjetska banka je ta koja je rukovodila svime u tom projektu, od samog projektiranja do izgradnje i utroška sredstava – zaključio je gradonačelnik Bešlić.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:52