StoryEditor
prijedlog ustavnih reformi

Naša stranka želi ukidanje Doma naroda i jednog predsjednika bez ikakvih ovlasti

Piše desk  /  27.09.2021., 15:22h
Zastupnici Naše stranke u Parlamentu BiH Predrag Kojović, Damir Arnaut i Mirjana Marinković Lepić te predsjednik Edin Forto i članica Sabina Ćudić predložili su svoja rješenja za ustavne reforme. Ona su na tragu ostalih bošnjačkih stranaka te ignoriraju Daytonom utemeljena ustavna rješenja i gotovo potpuno brišu bilo kakve tragove konstitutivnosti i zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

"Ovo je proizvod višemjesečnog promišljanja kako pomiriti ono što se do sada činilo nepomirljivim, a to je ravnopravan pristup kolektivnim pravima i građanskim i individualnim pravima. Ovo što smo predložili znači skidanje BiH s mape država slučajeva i stavljanje na mapu normalnih država koje grade parlamentarnu demokraciju", rekao je predsjednik Edin Forto.

Prva promjena koju predlaže Naša stranka je da umjesto Predsjedništva BiH imamo samo jednog predsjednika države kojem bi ovlasti bile znatno smanjene.

"Predsjednik će imati samo ceremonijalne ovlasti, kako je i u europskim državama. Vanjska politika, obrana, imenovanja veleposlanika se prebacuju na Vijeće ministara", rekao je Damir Arnaut.

Još jedna izmjena u vezi s predsjednikom odnosi se na njegov izbor, odnosno da ne bi bio biran izravno, nego u Parlamentu BiH, a mandat bi mu bio ograničen na četiri godine. Imao bi potpredsjednika koji ne bi mogao biti iz istog naroda kao i predsjednik.

"Ovo su minimalne promjene koje maksimalno zadovoljavaju i presude međunarodnog suda", rekao je Arnaut.

Druga značajna ustavna reforma odnosi se na ukidanje Doma naroda BiH, koji Naša stranka smatra "grobljem dobrih zakona". Kako ističu, upravo se sve blokade događaju u Domu naroda, zbog toga je njihov prijedlog ukidanje ovog doma te ojačavanje Zastupničkog doma u kojem bi umjesto 42 bilo 66 zastupnika.

"Naš prijedlog je revolucionaran jer radi ono što se do sada činilo nemogućim, briše nacionalni prefiks, a istovremeno osnažuje državu", rekla je Sabina Ćudić.

S obzirom na to da je cilj Doma naroda zaštita vitalnog nacionalnog interesa, svaki narod bi u Parlamentu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionirao po istom principu kao i do sada - ako postoji neslaganje o vitalnom nacionalnom interesu, odlučuje Ustavni sud BiH.

Zakoni i sve druge odluke se u Parlamentu usvajaju kao i do sada: Većina koja uključuje i potrebnu entitetsku većinu. Također, Parlament bi imao jednog predsjednika i jednog zamjenika koji ne pripadaju istom narodu.

Dnevnik.ba

14. listopad 2021 06:14