StoryEditor
formiranje vlasti

Naša stranka: Sve je bolje od još četiri godine Novalićeve vlade

Piše fena  /  07.04.2023., 16:47h

Naša stranka priopćila je da, u vezi s formiranjem Vlade Federacije BiH, priželjkuje rješenje koje je sistemsko i dugoročno.

- Potpredsjednik FBiH Refik Lendo iz SDA odbija da stavi svoj potpis na formiranje Vlade FBiH i očekivanja u vezi s deblokadom tog procesa moraju biti usmjerena ka visokom predstavniku Christianu Schmidtu - priopćeno je iz Naše stranke.

U toj stranci smatraju da je neprihvatljivo da Novalićeva vlada ostane još jedan mandat.

- Potrebno je dugoročno rješenje koje će se fokusirati, ne samo na deblokadu formiranja vlasti, već i na deblokadu zakona koje usvoji Zastupnički dom. To znači da odluka ne treba ići u pravcu dodatnog osnaživanja Doma naroda niti bilo kojeg kluba naroda u tom Domu - navode iz Naše stranke.

Dodaju kako im iskustvo govori da se domovi naroda i na federalnom i na državnom nivou zloupotrebljavaju.

- Ne služe tome da se osiguraju Ustavom zagarantirana prava naroda, čemu su namijenjeni, nego ostvarenju stranačkih interesa i interesa pojedinaca. Rješenje koje smo predložili za državni nivo odnosi se na ukidanje Doma naroda. Tim ukidanjem ne bi bio ugrožen ničiji vitalni nacionalni interes. Svaki narod bi u Zastupničkom domu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionirao po istom principu kao i do sada, te bi, ako postoji neslaganje o vitalnom nacionalnom interesu, o tome odlučivao Ustavni sud BiH - priopćeno je iz Naše stranke.

U priopćenju se navodi da isti princip osnaživanja Zastupničkog doma, a ograničavanja moći Doma naroda može se primijeniti i u Federaciji.

- Također, ono što smatramo neophodnim je izjednačavanje Ostalih s konstitutivnim narodima kroz njihovu političku participaciju na svim nivoima i na svim pozicijama vlasti - navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 10:37