StoryEditor
reakcija

Naša stranka: Republika Srpska u Daytonu nije određena kao entitet jednog naroda

Piše fena  /  08.01.2023., 22:26h

Obilježavanje Dana RS-a 9. siječnja antiustavan je čin kojem je cilj negacija svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina kako onih propisanih ZAVNOBiH-om, tako i onih propisanih u Daytonu. U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju, navodi se u priopćenju Naše stranke.

U priopćenju se ističe da inzistiranje na 9. siječnju isključuje Bošnjake, Hrvate i Ostale iz ustavnopravnog poretka Republike Srpske jer slavi dan kad je, također neustavno, proglašena Republika srpskog naroda u BiH, što je bio direktan poziv na rat i početak agresije.

- Podsjećamo, Republika Srpska u Daytonu nije određena kao entitet jednog naroda, već svih građana i građanki koji u njoj žive. Svaki pokušaj njene etničke monopolizacije prijetnja je novim nasiljem. Pozivamo sve građanke i građane da odbace obilježavanje ovog datuma i da se zalažu za promoviranje vrijednosti tolerancije, jednakosti i mira u našoj zemlji. Svima onima koji unatoč odluci Suda BiH i Venecijanske komisije nastavljaju inzistirati na ovom datumu kao službenom entitetskom prazniku mora se pozabaviti Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, priopćila je Naša stranka.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 22:08