Article_Top_970x250

Naša stranka povodom 9. siječnja: Predsjedništvo BiH snosi dio odgovornosti u današnjoj proslavi

traže procesuiranje odgovornih za kršenje Ustava

Naša stranka povodom 9. siječnja: Predsjedništvo BiH snosi dio odgovornosti u današnjoj proslavi

sij 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Današnji datum ne može biti Dan Republike Srpske jer je neustavan. Odlučio je tako Ustavni sud BiH, ali ne smijemo zaboraviti da je istog mišljenja i Europska komisija za demokraciju kroz pravo, poznatija kao Venecijanska komisija.

Odluka vlasti RS-a da taj dan obilježavaju kao dan entiteta ugrožavanje je demokracije, podrška politici rata te uvreda i prijetnja povratnicima i žrtvama najstravičnijih ratnih zločina uključujući i genocid. Uvreda je i svima onima koji tekovine ratnih zločina ne žele prihvatiti kao svoje.

Vlasti u RS-u imale su dovoljno vremena da se urazume i da prestanu s obilježavanjem ovog neustavnog datuma. Nisu to uradile i jasno je da neće ni ubuduće. Smatramo da je stoga svaka reakcija i kritika na njihovu adresu neproduktivna. Trenutno, najveći problem je u neprocesuiranju onih koji krše Ustav insistiranjem na obilježavanju 9. siječnja kao Dana RS. U tom smislu najveću odgovornost snose Tužiteljstvo BiH te visoki predstavnik.

Dio odgovornosti snosi i Predsjedništvo BiH jer 9. siječanj ne pozicionira dovoljno visoko u razgovorima s Rusijom i Srbijom. Predstavnici obje te zemlje odazivaju se na proslave 9. siječnja ili na drugi način tom datumu daju legitimitet i time podrivaju Ustav BiH, ali i Daytonski mirovni sporazum iako imaju određenu obavezu da ga štite – Rusija kao članica PIC-a, a Srbija kao njegova potpisnica, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba