StoryEditor
reakcija

Naša stranka: Izjave SDA dužnosnika govore da BiH žele okrenuti u pravcu zemalja poput Rusije i Irana

Piše desk  /  28.03.2023., 17:33h

Iz Naše stranke su reagirali povodom jutrošnjih izjava Šemsudina Mehmedovića kazavši da su tvrdnje o udruživanju međunarodne zajednice protiv Bošnjaka - zavjera.

"Teškim, neosnovanim optužbama o međunarodnoj zavjeri protiv Bošnjaka te o islamofobiji kao nečemu čime se rukovodi međunarodna zajednica u Federaciji BiH, Šemsudin Mehmedović i SDA upravo vode Bošnjake onim putem od kojeg strahuju, a koji zovu getoizacijom i palestinizacijom. Na međunarodnom planu, izjave SDA dužnosnika nesumnjivo govore da BiH žele okrenuti u pravcu zemalja poput Rusije i Irana", istakli su iz Naše stranke.

Smatraju da su "optužbe" neosnovane uzimajući u obzir da je SDA u svojoj višedesetljetnoj vladavini "imala poluge kojima se mogla ublažiti stroga etnička podjela zemlje i postići veći stupanj ideološkog pluralizma u svim dijelovima BiH".

"Umjesto toga, garant vlastitog opstanka na vlasti SDA je vidjela u snažnim etnonacionalnim strankama drugih naroda i dodatno je osnaživala podjele kako bi bila neupitan faktor u vlasti gdje god su Bošnjaci većina, a posljedično tome i na federalnom i državnom nivou. Na posljednjim izborima ispostavilo se da SDA ne mora biti vječno u vlasti", naglasili su.

Ističu kako također smatraju da se Federalna vlada ne treba formirati iz Kantona jer je glas Bošnjaka iz Tuzlanskog kao i iz Bosansko-podrinjskog kantona jednako vrijedan, baš kao i glas Hrvata iz Hercegovačko-neretvanskog i onog iz Sarajevskog kantona.

"Smatramo da postoje i druga efikasna rješenja za blokade koje SDA najavljuje. Stranku demokratske akcije pozivamo na smirivanje tenzija. Bilo kakvo podgrijavanje emocija, neutemeljeno na konkretnim dokazima, može biti okidač za nasilje koje će negativno utjecati na sve dosad poduzete napore da Bosna i Hercegovina bude uređena zemlja, okrenuta ka Europskoj uniji", zaključili su.

14. travanj 2024 10:33